Hortobágyi húsos palacsinta
A palacsintáról elsőre szinte mindenkinek a lekvárral, túróval és még ki tudja milyen finomsággal töltött édesség jut az eszébe.
Pedig nem csak desszertként, hanem sós töltelékkel megpakolva is nagyon-nagyon finom.
A hortobágyi húsos palacsinta egy magyar specialitás. Általában előételként kínálják, de a forró, nyári napokon vagy egy gazdagabb leves után főfogásként is megállja a helyét.
A hagyományos hortobágyi csirkepörköltből készül (miután megpuhult a hús ledaráljuk), de én most egy kicsit egyszerűbb verziót készítettem darált húsból 😊.
Hozzávalók:
- kb. 10-12 darab palacsinta
A palacsinta recepjét az alábbi linken találjátok, de ha Nektek van bevált palacsinta receptetek azzal is készíthetitek.
- 500 g darált hús
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- őrölt kömény
- pirospaprika
- kb. 200 g tejföl
- ha szükséges 1 evőkanál liszt
- olaj
◾️A palacsintákat a szokásos módon elkészítjük és amíg a pörkölt készül félretesszük.
◾️A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
◾️Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és azt is picit lepirítjuk.
◾️Ezután a darált húst is fehéredésig pirítjuk a hagymán, majd befűszerezzük.
◾️Felöntjük kb. 50 ml vízzel és lefedve 30-40 percet főzzük. (Ha szükséges közben pótoljuk alatta a vizet.)
◾️Ha megfőtt a hús egy szűrőkanállal kiszedjük a szaftból.
◾️A szaftba belekeverjük a tejfölt és besűrítjük (ha nem lenne elég, akkor adjuk hozzá az 1 kanál lisztet).
◾️A palacsintákat megtöltjük a darált hússal, feltekerjük és egy hőálló tálba vagy tepsibe pakoljuk őket.
◾️Meglocsoljuk a tetejét a mártással és 180°-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése