Polenta avagy tepsiben sült tócsni 🥔
A polenta szó hallatán szinte mindenki a kukoricalisztből - vagy darából készült ételre gondol.
Nos Nógrád megyében, azon a környéken ahol én felnőttem, egy másik finomság is ezt a nevet viseli 😊.
Ott a tepsiben sült tócsnit hívták és hívják mind a mai napig is polentának 😊.
Nekünk rengetegszer készítette a Nagymamám amikor nála voltunk látogatóban vagy nyaranta, amikor a szünidő egy részét ott töltöttük 😊.
Én a mai napig a Mamám régi vastepsijében szeretem a legjobban készíteni, mert abban sül a legfinomabbra 😊, de természetesen bármilyen tepsit használhattok hozzá 😊.
Ha van kedvetek próbáljátok ki Ti is, garantálom, hogy nem bánjátok meg 🥰.
⏲️ Sütés: Hőlégkeverés
Hőfok: 200°
Idő: 40 perc
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (fontos, hogy az új burgonya nem jó a polenta készítéséhez)
- 70 g teljes kiőrlésű liszt
- 30 g finomliszt
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál őrölt feketebors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
◾️A megpucolt és megmosott burgonyákat egy sajtreszelőn lereszeljük.
◾️Ha sok levet enged kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymákat és a tojást.
◾️Egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe egyengetjük a masszát és 200°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
💡Tipp: Tejföllel és reszelt sajttal meghintve kínáljuk.



Megjegyzések
Megjegyzés küldése