Nehéz sós teasütemény 🧂
A nehéz sós teasütemény egy klasszikus, omlós állagú sós rágcsálnivaló, amelyet gyakran kínálnak vendégváróként vagy uzsonnára. Kívül ropogós, belül omlós, karakteres ízvilágú sütemény, amely remekül illik egy csésze teához vagy akár sörkorcsolyaként is megállja a helyét.
Nálam ha sütiről van szó, inkább az édességek felé hajlik a mérleg nyelve. De ez a sós teasütemény más..
Már gyerekként is, amikor cukrászdába mentünk, gyakorta kértem ilyen kis sós kockákat az édes sütik helyett.
Most elkészült a diétabarát változata nálunk, ami szuper választás lehet az év utolsó napján is, hogy a buliban, családi - vagy baráti összejöveteleken ropogtassuk 😊.
⏲️Sütés: Hőlégkeverés
Hőfok: 200°
Idő: 20 perc
Idő: 20 perc
📽 Videó az elkészítésről ide kattintva elérhető
Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g finomliszt
- 2 teáskanál só
- 180 g margarin vagy vaj
- 60 g tejföl
- 50 ml tejszín
- 3 tojássárgája
- lenmag, szezámmag, egész kömény
◾️A liszteket átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és elkeverjük velük.
◾️Mehet bele a margarin/vaj és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztekkel.
◾️Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt valamint a tejszínt és összeállítjuk a tésztát.
◾️Lisztezett felüleleten 1-2 cm vastagra nyújtjuk, majd fóliába csomagoljuk és 30-35 percre a fagyasztóba tesszük.
◾️A fagyasztóból kivéve megkenjük a tojások fehérjével és felkockázzuk a tésztát.
◾️Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk a kis kockákat és megszórjuk a magvakkal őket.
◾️200°-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük őket (kb. 20 perc).
Megjegyzések
Megjegyzés küldése