Mont Blanc vagy francia gesztenyepüré 🌰

A gesztenye és a belőle készült gesztenyepüré nagyon nagy kedvenc nálunk. 

Szerintem a Karácsonyi 🎄 asztalon is megállja a helyét, főleg ha egy kicsit különlegesebb módon készítjük el 😊.

A Mont Blanc a franciák által készített gesztenyepüré. A neve onnan ered, hogy elkészítve hasonlít a havas hegycsúcsokhoz 😊.

Alapként egy omlós tésztakosarat készítünk, amit sütés után lekvárral megkenünk, majd mehet bele a tejszínhab, ezt pedig végül körbeöleli a gesztenyemassza 😊.

⏲️ Sütés: Alsó-felső sütés

Hőfok: 180°
Idő: 15-20 perc


A tészta hozzávalói:
- 140 g teljes kiőrlésű liszt
- 60 g finomliszt
- 120 g margarin
- 12 g negyedannyi édesítő
- 2 tojássárgája
- 3 evőkanál víz
- 1 csipet só
- cukormentes lekvár

A krém hozzávalói:
- 250 g natúr gesztenyemassza
- 100 g margarin
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 2 evőkanál rum vagy rumaroma
- édesítőszer ízlés szerint

◾️A liszteket átszitáljuk és elmorzsoljuk benne a margarint.
◾️Ezután hozzáadjuk az édesítőt, a tojások sárgáját, a vizet és a sót majd összeállítjuk a tésztát.
◾️Kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
◾️Eközben a kosárkaformákat kivajazzuk.
▪️Ha nincsen kosárkaformád, fordítsd meg a muffin tepsit és simítsd a kiemelkedésekre a tészta korongokat.
◾️A hűtőből kivéve kinyújtjuk 2-3 mm vastagra a tésztát lisztezett felületen, a kosárkaforma átmérőjével megegyező méretű szaggatóval kiszaggatjuk, és az így kapott korongokat beleegyengetjük a formákba.
◾️180°-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük, de figyeljük, hogy ne süssük túl.
◾️Ha kicsit hűltek a kosárkák, megkenjük őket lekvárral.
◾️A tejszínt a habfixálóval habbá verjük és a kosárkákba töltjük.
◾️A gesztenyemasszát a margarinnal, a rummal és az édesítőszerrel krémesre keverjük.
◾️Az így kapott krémet egy habzsák segítségével a tejszínhabcsúcsok köré nyomjuk és el is készültünk 😊.
◾️Néhány órára tegyük hűtőbe.

💡Tipp: Díszíthetjük csokoládéforgáccsal, meggyel vagy kis tejszínhab rózsákkal is.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések