Húsleves 🍲🥕
A húsleves az egyik olyan leves, amit talán mindenki szívesen fogyaszt. Nekem mindig a Nagypapáméknál tett látogatások jutnak eszembe róla, amikor megérkezve hozzájuk, az ajtón belépve az ínycsiklandó, éppen készülő leves illata fogadott 🥰.
Készíthetjük többféle húsból, csirkéből, marhahúsból, pulykából..
Nálunk a pulykacombbal készült húsleves a legkedveltebb, de ha éppen másféle húsból készül, akkor is elfogy az utolsó cseppig.
Az elkészítése több időt vesz igénybe, de megéri kivárni amíg megfő 😊.
Hozzávalók:
- 3-4 darab sárgarépa
- 2-3 darab petrezselyemgyökér
- 1 közepes karalábé
- 1 közepes zeller
- kb. 200 g gomba
- 100 g zöldborsó
- 1 fej hagyma
- só
- egész bors
- ételízesítő
- hús, amiből készíteni szeretnénk
◾️Első lépésben a megmosott húst - legyen az szárnyas, sertés, marha - megtisztítjuk és egy nagyobb fazékban, annyi vízben, amennyi ellepi, főzni kezdjük.
◾️Közben a zöldségeket meghámozzuk, megmossuk és, a hagyma kivételével, kisebb darabokra vágjuk.
◾️A hús tetejéről, folyamatosan leszedjük a képződő habot egy szűrő segítségével, és amikor már nem látunk habot rajta, hozzáadjuk a zöldségeket.
▪️ Ha nagyon sok hab képződött és nem sikerült a szűrővel eltávolítani, szűrjük le a húst. Ezután tiszta vízzel engedjük fel és ekkor adjuk hozzá a zöldségeket.
◾️Ha a levesben vannak a zöldségek is, fűszerezzük sóval, borssal és én ételízesítőt is teszek bele ízlés szerint.
◾️A főzési idő viszonylag hosszú, 3-4 órán át főzzük a levest, alacsony, szinte takaréklángon/hőfokon.
💡Tipp: A levesbe betétként kerülhet tészta, grízgombóc, húsgombóc vagy májgombóc is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése