Zöldséges lencseleves füstölt hússal 🐷🎉
Szilveszterkor és Újév napján szinte mindenki készít lencsét. A hagyomány szerint ugyanis a lencse a gazdagság jele, ha újévkor eszünk, gazdagok leszünk 😊.
Van, aki főzelék formájában készíti, van, aki salátaként, nálunk viszont most a levesre esett a választás 😊. Ha a húst kihagyjátok belőle, szuper vegetáriánus étel is lehet 😊.
Természetesen nem csak az év első napján érdemes elkészíteni, hanem bármikor év közben is, mert nagyon finom 😊.
Hozzávalók:
- kb. 300-400 g füstölt hús (én füstölt oldalassal készítettem)
- 250 g lencse
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- ½ zeller
- 1 fej hagyma
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál ételízesítő
- só
- 3 gerezd fokhagyma
◾️A lencsét előző nap beáztatjuk hideg vízbe.
◾️Másnap a húst megmossuk, ha szükséges kisebb darabokra vágjuk és kb. 2 liter vízben főzni kezdjük.
◾️20 perc után hozzáadjuk a lencsét is.
◾️Ha puhulni kezd a hús (nálam ez 1 óra főzés után történt), mehet hozzá a felaprított répa, gyökér és zeller.
◾️Sózzuk, beletesszük az ételízesítőt és a zúzott fokhagymát is.
◾️Lefedve még kb. 1 órát főzzük.
◾️A felkockázott hagymát olajon megpirítjuk, majd mehet bele a liszt is, amit szintén lepirítunk egy kicsit.
◾️A tűzről levéve kevés hideg vizet adunk hozzá (folyamatosan kevergetve) és belekeverjük a pirospaprikát is.
◾️Ha megpuhultak a zöldségek, folyamatosan kevergetve a leveshez adjuk a rántást.
◾️Pár percet forraljuk még, és el is készültünk.
💡Tipp: Tejföllel kínáljuk. Ha szeretnétek füstölt kolbászt is tehettek bele.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése