Szilvás gombóc

A gyerekkoromat teljes mértékben felidéző finomságot készítettem, ami nem más, mint a szilvás gombóc.
A Nagymamám rengetegszer kedveskedett nekünk gyermekkorunkban vele 👵❤️.

Nálunk nem szilvával, hanem szilvalekvárral készült, de ha ti szeretnétek szilvát is tehettek bele.
A tésztája nem a tipikus, burgonyával készült változat, hanem túróval készült, és így a diétába is betudjátok illeszteni.

Mivel úgyis itt az ősz és a szilvaszezon, készítsétek el ti is ❤️.


Hozzávalók:
- 72 g finomliszt
- 168 g teljes kiőrlésű liszt
- 40 g margarin
- 4 tojássárgája
- 2 teáskanál 1:4 édesítőszer
- 500 g túró
- 1 csipet só
- szilvalekvár

A forgatáshoz:
- 200 g búzadara
- 200 ml víz
- olaj

vagy

- 8 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- olaj

◾️A liszteket átszitáljuk.
◾️Hozzáadjuk a túrót, a  puha margarint, a tojások sárgáját, az édesítőt és a sót majd összegyúrjuk a tésztát.
◾️Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát és egyforma négyzetekre vágjuk.
◾️Minden négyzet közepére teszünk egy csapott evőkanál lekvárt, majd a szemben lévő sarkokat összecsípjük és gombócokat formálunk.
◾️A búzadarát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a vizet, keverünk rajta párat és a tűzről levéve, lefedve hagyjuk, hogy megpuhuljon. 
◾️Mielőtt a gombócokat megforgatjuk benne egy villával fellazítjuk.
◾️A zsemlemorzsánál hasonlóan járunk el.
▪️A morzsát az olajon megpirítjuk és áttesszük egy másik edénybe vagy tálba,tányérba, amíg nem forgatjuk bele a gombócokat.
◾️A gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük (ne zubogva forrjon a víz), és addig főzzük őket, amíg a víz tetejére feljönnek.
◾️Végül beleforgatjuk a zsemlemorzsába vagy a búzadarába.

💡Tipp: Por édesítővel meghintve tálaljuk.
Ha fagyasztott szilvából készítjük, nem szükséges kiolvasztani a szilvát, csak tegyük a gombócok közepébe.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések