Gazpacho/Spanyol zöldségleves 🥒🌶🍅🫑🧅
Nyáron, ha hűsítő, könnyű levesekről beszélünk, általában a gyümölcslevesek jutnak először eszünkbe. Pedig a friss zöldségekből is készíthetünk mennyeien finom levest, tényleg pár perc alatt.
A gazpacho egy tradicionális spanyol leves, amit főzni sem kell, elég hozzá egy turmixgép és már kezdődhet is a "főzés" 😃. Én az iskolában hallottam róla először, majd pár éve egy balatoni étteremben volt szerencsém megkóstolni is.
Jól behűtve, nagyon-nagyon finom 😊.
Hozzávalók:
- 5 darab közepes paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 2 darab paprika (lehet tv paprika, kápia, kaliforniai)
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
- 2 evőkanál olaj (olívaolaj a legjobb hozzá)
- só
- bors
- 100 ml víz
- 1 szelet szikkadt kenyér
◾️A paradicsomok alját x alakban bevágjuk, majd 1-2 percre forrásban lévő vízbe dobjuk. Ezután jeges vízbe átemelve picit visszahűtjük és lehúzzuk róla a héját.
◾️A meghámozott paradicsomot összedaraboljuk, a paprikát, az uborkát, a hagymát is apró kockákra vágjuk.
◾️A zöldségeket egy turmixgépbe tesszük. (Ha nincsen turmixgépedet, tedd egy tálba és egy botmixer segítségével is egyneműsítheted.)
◾️Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a citrom levét, a sót valamint a borsot.
◾️Mehet bele az olaj, a víz végül pedig tépkedjük rá a kenyérszeletet is.
◾️Ezután 5-6 percig erősebb fokozaton összeturmixoljuk az alapanyagokat.
◾️Pár órára hűtőbe tesszük, hogy lehűljön és tálalhatjuk is.
💡Tipp: Pirítóssal, pirított kenyérkockákkal vagy apróra vágott zöldségekkel is kínálhatjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése