Mogyoróvajas és levendulás keksz 🥜🪻🍪

Két házi keksz receptet szeretnék Nektek bemutatni 😊.

Az egyik egy mogyoróvajas keksz, amit már régóta szerettem volna készíteni. 

A másik egy szárított levendulavirág hozzáadásával készült, kicsit különlegesebb ízvilág, amit ha megkóstolsz, biztosan te is egy kicsit a provence-i levendula mezőkön érzed majd magad 😊. Tavaly kaptam a párom anyukájától a virágot, amit megszárítottam, és most használtam belőle ebbe a kekszbe 😊❤️.

A levendulánál fontos, hogy jól szárítsuk ki, majd morzsoljuk le a szárról a virágot. Ezután tegyük csak dobozba, hűvös helyre, mert ha nem szárad ki teljesen, sajnos bepenészedhet.

📽 Videó az elkészítésről ide kattintva elérhető

A mogyoróvajas keksz hozzávalói 🥜🍪:
- 130 g natúr mogyoróvaj
- 18 g 1:4 édesítő
- 3-4 evőkanál tej
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 84 g teljes kiőrlésű liszt
- 36 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor

◾️A mogyoróvajat, az édesítőt, a tejet és a vaníliakivonatot krémesre keverjük.
◾️Adjuk hozzá az átszitált liszteket és a sütőport.
◾️Gyúrjuk össze majd formázzunk belőle kisebb diónyi gombócokat.
◾️Tegyük őket sütőpapíros tepsire egymástól 4-5 cm távolságra és egy villa segítségével nyomkodjuk a gombócokat keksz alakúra (lapítsuk le).
◾️175°-ra előmelegített sütőben 10 percet sütjük.

A levendulás keksz hozzávalói 🪻🍪:
- 105 g teljes kiőrlésű liszt
- 45 g finomliszt
- 100 g hideg vaj
- 18 g 1:4 édesítő
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 púpozott teáskanál szárított levendulavirág

◾️A keksz hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
◾️A hűtőből kivéve lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
◾️Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és 180°-ra előmelegített sütőben 10 percet sütjük.

💡Tipp: Mindkét tésztából kb. 15-20 darab keksz jön ki. Ha nagy a család, duplázhatjátok is a mennyiségeket.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések