Mákosguba 🖤🤍

Igaz nem tipikus nyári étel, de Apukámmal a közös kedvencünk a mákos guba 😊.

Akár Karácsonykor, de még egy sima látogatás alkalmával is gyakran lepjük meg egymást vele 😊.

A családban rajtunk kívül más nem nagyon kedveli, de mi mindig szívesen bevállaljuk a többiek részét is belőle 😃.

Készíthetitek kifliből (ami természetesen lehet teljes kiőrlésű is), kalácsból, de például ahogy én most tettem kenyérből is.

Hozzávalók:
- 5 közepes szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 3 tojás
- 4 evőkanál 1:4 édesítő
- 1 liter tej
- 5 evőkanál darált mák
- 1 csomag zero vanillin

◾️A kenyérszeleteket felkockázzuk és egy kisebb sütőedény vagy tepsi aljára pakoljuk a felét.
◾️A tejet melegíteni kezdjük.
◾️A tojások sárgáját 2 kanál édesítővel és a zero vanillinnel kikeverjük.
◾️Adunk hozzá a langyos tejből és csomómentesre keverjük.
◾️Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejhez és besűrítjük (nem lesz nagyon sűrű).
◾️A sütőedényben lévő kenyereket meglocsoljuk a negyedével, majd megszórjuk 2,5 evőkanál mákkal. (Ha szeretnétek még plusz édesítőt is szórhattok rá, de nekem úgy nagyon édes.) Jöhet a kenyér másik fele, a sodóból egy újabb negyed rész és a mák.
◾️190°-ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.
◾️A tojások fehérjét 2 kanál édesítővel habbá verjük és egy habzsákból a mákos guba tetejére nyomjuk.
◾️Még kb. 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a hab megpiruljon rajta.
◾️Tálaláskor kínáljuk hozzá a megmaradt sodót.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések