Mákosguba 🖤🤍

A mákosguba egy hagyományos magyar desszert, amelyet főként ünnepi alkalmakkor, különösen karácsonykor szoktak készíteni. Gyakran tálalják vaníliasodóval, ami még krémesebbé és különlegesebbé teszi az élményt. Egyszerűsége ellenére rendkívül ízletes és nosztalgikus desszert sok magyar számára.

Apukámmal a közös kedvencünk a mákos guba 😊.

Akár Karácsonykor, de még egy sima látogatás alkalmával is gyakran lepjük meg egymást vele 😊.

A családban rajtunk kívül más nem nagyon kedveli, de mi mindig szívesen bevállaljuk a többiek részét is belőle 😃.

Készíthetitek kifliből (ami természetesen lehet teljes kiőrlésű is), kalácsból, de például ahogy én most tettem kenyérből is.

⏲️ Sütés: Hőlégkeverés

Hőfok: 190°
Idő: 15 perc

Hozzávalók:
- 5 közepes szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 3 tojás
- 4 evőkanál 1:4 édesítő
- 1 liter tej
- 5 evőkanál darált mák
- 1 csomag zero vanillin

◾️A kenyérszeleteket felkockázzuk és egy kisebb sütőedény vagy tepsi aljára pakoljuk a felét.
◾️A tejet melegíteni kezdjük.
◾️A tojások sárgáját 2 evőkanál édesítővel és a zero vanillinnel kikeverjük.
◾️Adunk hozzá a langyos tejből és csomómentesre keverjük.
◾️Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejhez és besűrítjük (nem lesz nagyon sűrű).
◾️A sütőedényben lévő kenyereket meglocsoljuk a negyedével, majd megszórjuk 2,5 evőkanál mákkal. (Ha szeretnétek még plusz édesítőt is szórhattok rá, de nekem úgy nagyon édes.) Jöhet a kenyér másik fele, a sodóból egy újabb negyed rész és a mák.
◾️190°-ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük.
◾️A tojások fehérjét habosítani kezdjük és ha már elég stabil a hab, 2 evőkanál édesítővel keményebb habbá verjük. Egy habzsákból a mákos guba tetejére nyomjuk.
◾️Még kb. 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a hab megpiruljon rajta.
◾️Tálaláskor kínáljuk hozzá a megmaradt sodót.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések