Fahéjas fátyol kalács 🧡

A fahéjas fátyol kalács egy illatos, kelt tésztás sütemény. Nevét a finoman rétegzett, fátyolszerű tésztaszerkezetéről kapta, amelyet az édesített fahéjas töltelék tesz még különlegesebbé. Ez a kalács tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár egy csésze kávé vagy tea mellé desszertként is. Puha, illatos és egyszerre házias és elegáns sütemény.

Nálunk a leginkább kelendő kalácsféle, ez a fahéjas fátyol kalács. Régebben találtam a receptet és átalakítva is nagyon-nagyon ízletes 😊.

A rétegek gyönyörűen elkülönülnek egymástól és nagyon finom, szaftos lesz a végeredmény, ha elkészítjük.


⏲️ Sütés: Alsó-felső sütés

Hőfok: 170°
Idő: 30 perc

A tészta hozzávalói:
- 262 g teljes kiőrlésű liszt
- 113 g finomliszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 evőkanál cukor (az élesztő miatt)
- 50 g margarin
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál só
- 200 ml tej

A töltelék hozzávalói:
- 50 g margarin
- 2 teáskanál fahéj
- 30 g 1:4 édesítő

◾️A tejet, a margarint és a cukrot felmelegítjük (de nem forraljuk).
◾️A lisztet és az élesztőt kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és végül a tejet.
◾️Egy fakanál segítségével kidagasztjuk, és 40 percet pihentetjük.
◾️Ezután téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott margarinnal és megszórjuk az édesítővel elkevert fahéjjal.
◾️6 csíkra vágjuk, majd a csíkokat egymásra helyezzük és ezt a csíkot még további 6 kockára vágjuk.
◾️Egy sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük élükkel felfelé a kockákat.
◾️Megkenjük a tetejüket a maradék margarinnal és letakarva még 40 percet pihentetjük.
◾️170°-ra előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük.

💡Tipp: Por édesítővel meghintve tálaljuk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések