Burgonyás pogácsa 🥔
Szerintem veletek is előfordult már, hogy több krumplit főztetek, mint amire szükség volt..Nos velem is ez történt.
Gondolkodtam mire tudnám felhasználni a maradékot és eszembe jutott, hogy készítek egy finom, könnyű burgonyás pogácsát.
Teljes kiőrlésű liszttel készítve is nagyon puha lett és szerintem, ha ti is elkészítitek, nálatok sem marad egy morzsa sem a tálban belőle 😊.
Sütési hőfok: 180°
Sütési idő: 25-30 perc
Sütési idő: 25-30 perc
A tészta hozzávalói:
- 300 g főtt, áttört burgonya
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g finomliszt
- 120 g margarin vagy zsír
- 20 g só
- 4 evőkanál tej
- 1 kockacukor
- 20 g friss élesztő
- 2 tojás
A kenéshez:
- 1 tojás
- 1 evőkanál tej
A tetejére:
- 1 tojás
- pirospaprika
◾️A tejet meglangyosítjuk a cukorral együtt, majd az élesztő elkeverve benne felfuttatjuk.
◾️A liszteket átszitáljuk.
◾️Hozzáadjuk a margarint, a sót és elmorzsoljuk benne.
◾️Mehet bele a krumpli, a felfuttatott élesztő, a tojás és összegyúrjuk a tésztát.
◾️1 órára hűtőbe tesszük.
◾️15 perc után a hűtőből kivéve kinyújtjuk, majd jobbról és balról is középre hajtjuk, majd félbehajtjuk. Ezt negyedóránként egyszer megismételjük.
◾️Minden hajtogatás után megkenjük a tejjel elkevert tojással.
◾️A negyedik hajtogatás után kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, bevagdossuk a tetejét és egy közepes szaggatóval kiszaggatjuk.
◾️Egy sütőpapíros tepsire tesszük őket és lefedve még 30 percet kelesztjük a pulton.
◾️Addig előmelegítjük a sütőt 180°-ra.
◾️Ezután egy tojást (nekem maradt abból a tojásból, amivel a hajtogatásoknál kentem, és abba tettem a paprikát, majd kentem meg a tetejüket) felverünk pici pirospaprikával és megkenjük a pogácsák tetejét vele.
◾️25-30 perc alatt megsütjük őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése