Profiterol 🍩🍓🤍

A profiterol egy francia eredetű, könnyű és elegáns desszert. Története a 16. századra nyúlik vissza, és szorosan kapcsolódik a francia és az olasz cukrászművészet fejlődéséhez. Eredetileg Itáliából származik, és valószínűleg Catherine de’ Medici francia királyné konyhájából indult világhódító útjára. Amikor Catherine hozzáment II. Henrik francia királyhoz, magával vitte olasz szakácsait, akik új technikákat és recepteket honosítottak meg Franciaországban. A 19. században a híres francia cukrász, Marie-Antoine Carême tökéletesítette a profiterol receptjét, és megalkotta a klasszikus csokoládéöntetes változatot. A profiterol azóta a francia cukrászat egyik ikonikus desszertjévé vált.

Ha fánkról van szó nagyon sokféle finomságot ismerünk.

Akár a hagyományos farsangi fánk, az amerikai gyűrűs fánk, a túrófánk és még sorolhatnánk.

Most egy francia fánkfélének, a profiterolnak az átalakított, diétabarát receptjét szeretném veletek megosztani.

Öntetként készíthettek ét- vagy tejcsokoládés krémet is, de nálunk a fehércsokis a kedvenc.

⏲️ Sütés: Alsó-felső sütés

Hőfok: 210°,190°, 170°, 160°
Idő: 10 perc, 12 perc, 20 perc, 5 perc

A tészta hozzávalói:
- 91 g teljes kiőrlésű liszt
- 39 g finomliszt
- 200 ml víz
- 100 g margarin
- 1 teáskanál édesítőszer
- 1 csipet só
- 3 L-s vagy 4 M-s tojás

A krém hozzávalói:
- 337 g tej
- 20 g 1:4 édesítőszer
- 20 g keményítő
- 1 csomag zero vanillin
- 2 tojássárgája
- 200 ml tejszín

Az öntet hozzávalói:
- 600 ml tej
- 1 csomag zero vanillin
- 4 evőkanál édesítőszer
- 90 g cukormentes fehércsokoládé
- 1 csomag vaníliapuding
- 200 ml tejszín

◾️A liszteket átszitáljuk.
◾️A vizet melegíteni kezdjük, majd hozzáadjuk a margarint, az édesítőt, a sót és megvárjuk, míg teljesen elolvadnak a meleg vízben.
◾️Ezután hozzáadjuk a liszteket és kb. 3-4 percig reszteljük a tésztát.
◾️Megvárjuk, míg picit hűl, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat (minden tojást alaposan dolgozzunk bele a tésztába).
◾️A sütőt 210°-ra előmelegítjük.
◾️A tésztát egy habzsákba töltjük és egy sütőpapíros tepsire nyomunk csinos kis halmokat.
◾️Vizes ujjal letapogatjuk a tészták csúcsait és picit a kezünk segítségével megspricceljük őket vízzel.
◾️Ezután mehetnek a sütőbe.
◾️210°-on 10 percig sütjük, majd 190°-on 12 percig. Ezután 170°-on 20 percig végül 160°-on 5 percig, de ekkor már nyissuk ki a sütő ajtaját. Várjuk meg míg kicsit hűlnek a fánkok.
◾️A krémhez a keményítőt a tojássárgájával és egy pici tejjel kikeverjük.
◾️A többi tejet az édesítővel és a vanillinnel felmelegítjük, majd hozzáadjuk a tojásos keveréket és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
◾️A tejszínt habbá verjük és a kihűlt pudingos krémhez forgatjuk.
◾️A krémet egy habzsákba tesszük és betöltjük vele a fánkocskákat. Ezután egy tálba tesszük őket.
◾️Az öntethez a tejet a pudinggal, az édesítővel és a vanillinnel sűrűre főzzük.
◾️A csokit mikróban vagy gőz felett felolvasztjuk, és a pudinghoz adjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
◾️A tejszínt habbá verjük és a csokis-pudingos krémhez adjuk.
◾️Az öntet a fánkokra halmozzuk és mentalevéllel, csokireszelékkel díszítjük.
◾️Pár órát hagyjuk a hűtőben pihenni 😊.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések