Krumpliganca 🥔

Ezt a finom ételt sokféle néven ismerhetjük.

Hívják dödöllének, gánicának, krumpli gáncának.
Nógrád megyében, ahonnan én származom, krumpli gancaként ismert és nagyon kedvelt fogás.

Készíthetjük köretnek is, de nálunk simán fő fogásként kerül az asztalra, mert annyira kiadós.

Gyerekkoromban a Nagymamám készítette nekünk, de már nekünk is megtanította, így már biztosan tovább él a családban a recept, amit ezúton veletek is szeretnék megosztani 😊.

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 500 g finomliszt
- 2 fej hagyma
- só
- olaj

◾️A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk.
◾️Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és sós vízben megfőzzük.
◾️Közben a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk (Fontos, hogy tényleg meg kell pirítani és nem csak dinsztelni kell.).
◾️Ha megfőtt a krumpli, annyi vizet öntünk le róla, hogy kb. 1-2 cm-el a krumpli alá érjen a vízszint, majd egy krumplinyomóval összetörjük.
◾️Elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. (NE adjuk hozzá rögtön az összeset, mert a krumpli nedvesség tartalmától függőben, lehet, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre.) A krumpliba egy fakanál segítségével keverjük bele a lisztet, majd tegyük vissza a tűzhelyre és alacsonyabb lángon kezdjük keverni.
◾️Egy kézimixer dagasztókarját használjuk a keveréshez. Folyamatosan keverjük, mert könnyen leég.
◾️Kb. 10 percig keverjük felváltva a géppel és a fakanállal is, hogy az alját is áttudjuk mozgatni rendesen.
◾️Ha úgy ítéljük meg, hogy még lágy a massza, adjunk még hozzá kevés lisztet, majd újabb 10 percet főzzük még folyamatosan kevergetve.
◾️Ha túl kemény lenne, pici vizet adjunk hozzá.
◾️A pirított hagymát egy nagyobb edénybe tesszük.
◾️A megfőtt "tésztából" kicsi gancákat, gombócokat szaggatunk (Ez úgy a legegyszerűbb, hogy egy fakanálról vagy fa teflonlapátról egy késsel a pirított hagymára szaggatjuk.).
◾️A gancákat a hagymával összekeverjük és már fogyaszthatjuk is 😊.

💡Tipp: Tejföllel, túróval, pirított szalonnapörccel is fogyaszthatjuk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések