Hólabda vagy kozáksapka 🥥

A hólabda egy klasszikus magyar sütemény. Nevét a hófehér kókuszrétegről kapta, ami körülöleli.

Nálunk az egyik kedvenc süti a hólabda vagy másnéven kozáksapka.

Kétféle piskóta korong között, mascarponés-kókuszos krém, a tetején csokival és kókuszreszelékbe forgatva. 

Általában ünnepekre készítem, mert picit időigényesebb, de minden belefektetett energiát megér, mert a végeredmény mennyei lesz.

Karácsonyra vagy szilveszterre is szuper választás lehet.

🎥: Videó az elkészítésről ide kattintva elérhető

⏲️ Sütés: Alsó-felső sütés

Hőfok: 180°
Idő: 25 perc

A piskóta hozzávalói:
- 8 tojás
- 75 g 1:4 édesítő
- 16 evőkanál meleg víz
- 175 g teljes kiőrlésű liszt
- 75 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- vaníliakivonat (vagy vaníliapaszta, zero vanillin)

A krém hozzávalói:
- 200 ml tejszín
- 250 g mascarpone
- 25 g 1:4 édesítő
- 1 csomag zero vanillin
- 1 csomag zselatinfix
- 80 g kókuszreszelék + a hempergetéshez

A csokimázhoz:
- 90 g cukormentes csoki
- 1 evőkanál olaj

◾️A tojásokat kettéválasztjuk.
◾️A sárgáját habosítani kezdjük és ha már elég stabil a hab hozzáadjuk az édesítőt és a vízet, majd habosra keverjük. (Legmagasabb fokozaton, kb. 5 percig.)
◾️A liszteket, a sütőporral átszitáljuk és fokozatosan a tojássárgájához adjuk a tojás habbá vert fehérjével felváltva.
◾️Ekkor kettéválasztjuk a tésztát és az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport, a másik feléhez pedig a vaníliakivonatot.
◾️Sütőpapírral bélelt tepsikbe egyengetjük a tésztákat és 180°-ra előmelegített sütőben 25-25 perc alatt megsütjük a lapokat.
◾️Ezután megvárjuk, míg kihűlnek és közepes pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőlük.
◾️A tejszínt habbá verjük.
◾️A mascarponét, az édesítővel, a zero vanilinnel és a kókuszreszelékkel összekeverjük.
◾️Hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és a zselatinfixet.
◾️A korongokat megtöltjük a krémmel és összeillesztjük őket (egy sárga-egy barna).
◾️A külsejüket is bevonjuk és kókuszreszelékbe forgatjuk a sütiket.
◾️A csokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk és minden "labda" tetejére teszünk belőle.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések