Rizsfelfújt/Rizskoch 🍒🍓🫐
A legfinomabb rizsfelfújtat Apukám készíti. Még emlékszem, amikor kislányként vele együtt sürögtem a konyhában.
Mostanra már megtanultam én is a fortélyokat, de természetesen a recept mit sem változott, azóta is Apa jól bevált módszere szerint készítem.
Sütési hőfok: 175°
Sütési idő: 45 perc
Sütési idő: 45 perc
A rizskoch hozzávalói:
- 250 g rizs
- pici só
- 40 g vaj
- 750 ml tej
- 4 tojás
- 40 g 1:4 édesítő
- mazsola (ez elhagyható, ha nem szeretitek, vagy ha cukorbetegséggel, IR-el küzdötök)
A gyümölcsöntet hozzávalói:
- 250 g fagyasztott erdei gyümölcs mix (de használhattok málnát, epret esetleg áfonyát is)
- ízlés szerint édesítőszer
◾️A rizst feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, majd hozzáadjuk a vajat és a sót. Megvárjuk, amíg felszívja a vizet a rizs.
◾️Hozzáadjuk a tejet és puhára főzzük benne a rizst.
◾️A tojásokat szétválasztjuk.
◾️A sárgáját az édesítőszerrel kikeverjük.
◾️A tojásfehérjét habbá verjük.
◾️A sárgájához adjuk a tejberizst.
◾️Óvatosan beleforgatjuk a habot is. Ekkor adjuk hozzá a mazsolát is.
◾️Egy sütőformát vagy kisebb tepsit kivajazunk és lisztezünk majd beleöntjük a masszát.
◾️A sütőt 175°-ra előmelegítjük és 45 perc alatt megsütjük.
◾️Kicsit várjunk, míg hűl és csak utána szeleteljük.
💡Tipp: Kínálhatjuk még málnaszörppel, lekvárral vagy vaníliasodóval is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése