Fahéjas-szilvás galette (francia pite) 🥧

Az ősz hamisítatlan finomságai közé tartozik többek között az alma, a dió, a körte és persze a szilva is.

Nálam ez az évszak nem is igazi a finom gyümölcsök, sütik és a mennyei fahéj illat nélkül.

Ez a pite magában hordozza az évszak szinte minden varázsát, az ízeit és az illatát is.

Szerintem elengedhetetlen, hogy ki próbáljátok.

Sütési hőfok: 190°
Sütési idő: 40 perc

A tészta hozzávalói:
- 154 g teljes kiőrlésű liszt
- 96 g finomliszt
- 2 teáskanál 1:4 édesítőszer
- csipet só
- 100 g hideg vaj
- 50 ml hideg víz

A töltelék hozzávalói:
- 500 g szilva
- 2 teáskanál 1:4 édesítőszer
- vanília ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- gyömbér ízlés szerint
- 1 kanál keményítő
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás a kenéshez

◾️A liszteket átszitáljuk és az édesítővel, valamint a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
◾️Hozzáadjuk a vizet, összegyúrjuk majd lapos korongot formálva belőle folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
◾️A szilvát elnegyedeljük, hozzáadjuk az édesítőt, a fűszereket, a citrom héját és a keményítőt, majd összekeverjük.
◾️A sütőt 190°-ra előmelegítjük.
◾️A tésztát a hűtőből kivéve kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. 
▪️Én egy sütőpapíron nyújtottam, amit utána átemeltem a tepsibe.
◾️A szilvákat tegyük a tészta közepére úgy, hogy 2-3 cm maradjon a szélein.
◾️A kimaradt részt hajtogassuk a tésztára, az illeszkedésnél nyomjuk össze és kenjük meg a felvert tojással.
◾️Kb. 40 perc alatt süssük készre.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések