Lúdláb torta 🍒
Szerintem a klasszikus lúdlábat senkinek sem kell bemutatni.
A finom csokoládés piskótát, a mennyeien selymes csokis krémet, amit a savanykás meggy dob fel igazán.
Nálam liszt és cukormentes verzióban készült. Az eredeti recept Bebepiskótától származik, ezt alakítottam át.
Sütési hőfok: 180°
Sütési idő: 15-20 perc
A tészta hozzávalói:
- 2x 4 tojás
- 2x 15 g 1:4 édesítőszer
- 2x 2 kanál kakaópor
- 2x 1 mokkáskanál sütőpor
A krém hozzávalói:
- 250 g cukormentes étcsokoládé
- 500 ml habtejszín
- 37 g 1:4 édesítő
- 50 g kakaópor
- 100 g vaj
- 150 g meggy (mirelit is jó)
- 1 rumaroma
A csokoládés bevonat hozzávalói:
- 300 g cukormentes étcsokoládé
- 3 kanál olaj
- pár szem meggy
◾️2 lapot sütünk.
◾️A piskótához 4 tojássárgáját a 15 g édesítővel, a 2 kanál kakaóporral és az 1 mokkáskanál sütőporral kikeverjük.
◾️A 4 tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a kakaós masszához.
◾️Egy 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát és 180°-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
◾️Ha megsültek megvárjuk, míg kihűlnek.
◾️A másik lappal is ugyanígy járunk el.
◾️A krémhez a tejszínt az édesítővel forrásig hevítjük, majd 2-3 percet forraljuk még. (Figyeljünk, hogy ne fusson ki.)
◾️A csokoládét összetörjük, hozzáadjuk a kakaóport és a vajat.
◾️Ráöntjük a forró tejszínt, várunk pár percet, majd homogénre keverjük.
◾️Kb. 5 órára hűtőbe tesszük.
◾️A meggyet, ha szükséges kimagozzuk és nyakon öntjük az aromával. Hagyjuk pár órát állni majd leszűrjük.
◾️Az egyik lapot kb. 2-3 kanál krémmel megkenjük és befedjük a másik lappal.
◾️A másik lapra is kenünk egy vékony réteg krémet és kirakjuk a rumos meggyel.
◾️Ezután a maradék krémből kb. 4 kanálnyit félreteszünk, a többit pedig a meggyre kenjük. 5-6 órára minimum hűtőbe tesszük.
◾️A bevonathoz a csokit az olajjal megolvasztjuk majd a hűtőből kivett tortára kenjük egyenletesen.
◾️A félretett krémből habzsák segítségével rózsákat nyomunk a tortára és meggyel díszítjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése