Lángos

Ha diétázunk, akkor sem kell lemondani a finomságokról. Csak megfelelően át kell alakítanunk az összetevőket és már kényeztethetjük is magunkat.

Én most lángost készítettem, diétabarát verzióban, teljes kiőrlésű liszttel.

A lángos egy hagyományos magyar étel, amelyet főként nyáron, piacokon és strandokon árusítanak. Leggyakrabban fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal kínálják, de sokféle feltéttel elkészíthető. Egyszerűsége és gazdag ízvilága miatt generációk óta kedvelt finomság Magyarországon.

Hozzávalók:
- 192 g teljes kiőrlésű liszt
- 83 g finomliszt
- 100 ml tej
- 15 g friss élesztő
- 1 mokkáskanál cukor
- 62 g natúr joghurt
- ½ teáskanál só
- 1 tojás
- ½ mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál olaj

◾️A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
◾️A joghurtot és a tojást egy tálba tesszük. 
◾️A liszteket átszitáljuk, beletesszük a sót és a szódabikarbónát majd a joghurthoz adjuk. ◾️Beleöntjük az élesztős tejet is és elkezdjük dagasztani. 
◾️A vége felé hozzáadjuk az olajat is és alaposan kidolgozzuk. 
◾️Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
◾️Ezután 16 egyenlő részre osztjuk és kigombócoljuk őket. 
◾️Egy folpackkal letakarva 15 percet hagyjuk még kelni őket. 
◾️Ha letelt az idő, lángos formára húzgáljuk őket (enyhén olajos kézzel dolgozzunk) majd takarjuk vissza, amíg az olaj felforrósodik.
◾️Mindkét oldalát süssük aranyszínűre és egy papírra szedve csepegtessük le őket.

💡Tipp: Sajttal 🧀, tejföllel 🍶, fokhagymával 🧄tálaljuk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések