Sajtos roló 🧀
Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné ezt a retro finomságot.
Én most szilveszterre gondoltam újra, a párom által már többször készített receptet, teljes kiőrlésű, diétabarát változatban.
A tészta alkalmas akár, a szintén jól ismert habroló elkészítésére is.
Sütési hőfok: 200°
A tészta hozzávalói:
- 210 g teljes kiőrlésű liszt
- 90 g finomliszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 175 g tejföl
- 1,5 kávéskanál só
A krém hozzávalói:
- 4 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 400 ml tej
- 1,5 kávéskanál só
- reszelt füstölt sajt ízlés szerint
- 2 tubus ömlesztett sajtkrém
A tetejére:
- 1 tojás felverve
- szezámmag, lenmag
+ a díszítéshez reszelt sajt
◾️A liszteket átszitáljuk és a margarinnal elmorzsoljuk.
◾️Ezután hozzáadjuk a sót és a tejfölt és kidolgozzuk a tésztát.
◾️Elég lágy tészta lesz ezért legalább 2 órára tegyük hűtőbe.
◾️Ezalatt készítsük el a krémet.
▪️A lisztet a tejjel és a sóval kikeverjük és sűrűre főzzük.
▪️Még melegen hozzáadjuk a sajtokat és folpackkal lefedve hagyjuk kihűlni.
◾️A tésztát a hűtőből kivéve kettéválasztjuk.
◾️Az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, a másikat pedig 4-5 mm vastagra nyújtjuk.
◾️Ezután kb. 2 cm-s csíkokra vágjuk és feltekerjük egy rolóformára.
◾️Egy felvert tojással lekenjük az egyik felét és megszórjuk a magvakkal.
◾️A sütőt 200°-ra előmelegítjük és szép aranyszínűre sütjük a roládokat.
◾️A kihűlt krémet habzsákba töltjük és megtöltjük a tésztákat vele.
◾️Végül mindkét végét a reszelt sajtba "mártjuk".
Megjegyzések
Megjegyzés küldése