Aranygaluska 💛

Az egyik legfinomabb magyar desszert szerintem az aranygaluska. 

Puha kelt tészta, dió és a végén a mennyei vaníliasodó alkotja.

Nagyon kiadós ezért egy tartalmasabb leves után második fogásnak is tökéletes.

Sütési hőfok: 175°
Sütési idő: 25-30 perc

A tészta hozzávalói:
- 150 ml tej
- 1 kávéskanál cukor
- 20 g friss élesztő
- 245 g teljes kiőrlésű liszt
- 105 g finomliszt
- 1 tojás
- 40 g olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 12 g 1:4 édesítő

Az összeállításhoz:
- 180 g darált dió
- 180 g olvasztott vaj
- 30 g 1:4 édesítő

A vaníliasodó hozzávalói:
- 600 ml tej
- 3 tojássárgája
- 30 g 1:4 édesítő
- 10 g keményítő
- ½ vaníliarúd kikapart magja

◾️A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
◾️A liszteket átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, az élesztős tejet és kézzel vagy géppel kidagasztjuk. 
◾️Ezután meleg helyen, lefedve kb. 1 órát kelesztjük. 
◾️Ezalatt a diót az édesítővel összekeverjük. 
◾️Egy 26 cm-s tortaformát vékonyan kivajazunk és megszórjuk az édes dióval.
◾️Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk. 
◾️Közepes méretű korongokat szaggatunk belőle. 
◾️Először az olvasztott vajba majd a dióba forgatjuk őket és a formába rakosgatjuk a korongokat (lehet egymásra is tenni őket). 
◾️Meleg helyen újabb 30 percet kelesztjük még.
◾️A sütőt 175°-ra előmelegítjük és 25-30 perc alatt megsütjük a galuskát.
◾️A sodóhoz a tojások sárgáját, az édesítőt, a vaníliarúd kikapart magját és a keményítőt pici tejjel kikeverjük. 
◾️A többi tejet felmelegítjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásos masszát. 
◾️Ezután picit besűrítjük és el is készültünk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések