Eszterházy tokány 🥕🧅

Itthon nagyon sokféle tokánnyal és mártásos fogással találkozhatunk. Szerintem mindegyik nagyon-nagyon finom, de ha mégis választanom kellene, akkor én az Eszterházy tokányra szavaznék.

Az ízvilága nagyon hasonló a vadashoz. Kicsit édeskés, a szósz krémes, igazi ínycsiklandó finomság. Nálunk sertéshúsból készül, de kóstoltam már csirkéből is és az is nagyon ízletes.

Hozzávalók:
- 800 g sertéslapocka (vagy comb esetleg tarja)
- 1 fej hagyma
- olaj
- 2 evőkanál mustár
- 2 kávéskanál só
- bors
- ½ citrom leve
- 3 darab babérlevél
- édesítőszer ízlés szerint 
- 500 ml száraz fehérbor
- 4 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 200 ml tejföl
- 200 ml tejszín
- 2 kávéskanál liszt

◾️A húst felkockázzuk és megmossuk. 
◾️A hagymát is kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk. 
◾️A húst hozzáadva azt is fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadunk 300 ml bort, a sót, a borsot, a mustárt, a babérlevelet, az édesítőszert és a citrom levét. 
◾️Ezután kb. 1,5 órát lefedve pároljuk.
◾️A répát és a fehérrépát csíkokra vágjuk vagy  lereszeljük (ha van késes aprítód, akkor azzal is készítheted). 
◾️Ha letelt a hús párolásánál a 1,5 óra hozzáadjuk a zöldségeket, a maradék bort és még 200 ml vizet és készre pároljuk.
◾️A tejfölt, a tejszínt és a lisztet kikeverjük 200 ml hideg vízzel, és ha elkészült a hús hozzáadjuk. 
◾️Ezután még picit forraljuk és el is készültünk.

💡Tipp: Köretként rizst, tésztát tálalhatunk mellé.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések