Bejgli 🎄

Bejgli nélkül nem is igazi a Karácsony 😊.

Ugyan én gyerekként nem rajongtam érte, de mostanra én is a bejgli kedvelők táborát erősítem. Nálunk mákos és diós is készül, mert ebben két részre oszlik a család. Az egyik fele a diósra a másik a mákosra esküszik.

Szerintem mindkettő nagyon-nagyon finom.

Az eredeti recept Bebepiskóta Youtube csatornájáról származik, ezt alakítottam át.

Sütési hőfok: 200°
Sütési idő: 35-40 perc

Hozzávalók:

- 420 g teljes kiőrlésű liszt
- 180 g finomliszt
- 200 ml tej
- 2 tojássárgája
- 60 g zsír
- 13 g 1:4 édesítő
- 15 g friss élesztő
- csipet só
- 180 g margarin

A szirup hozzávalói:
- 150 g 1:4 édesítő
- 400 ml víz

A diós töltelék hozzávalói:
- 350 g darált dió
- 50 g cukormentes darált keksz
- 1 Bio narancs reszelt héja
- pici fahéj
- a szirup kb. fele

A mákos töltelék hozzávalói:
- 280 g darált mák
- 50 g cukormentes darált keksz
- 1 Bio citrom reszelt héja
- pici fahéj
- a szirup másik fele 

◾️A hideg tejet, az élesztőt, a tojások sárgáját kikeverjük.
◾️A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az édesítőt és elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal. 
◾️Ezután hozzáadjuk a tejet és összegyúrjuk. 
◾️Ha sikerült, lemérjük a tésztát és 4 egyforma darabra osztjuk majd folpackba csomagolva minimum 2 órára a hűtőbe tesszük.
◾️Közben elkészítjük a töltelékeket. 
▪️A sziruphoz a vizet és az édesítőt forrásig hevítjük, majd hagyjuk még 1-2 percet a tűzön. 
▪️A diót, a kekszet, a fahéjat és a narancs héját összekeverjük és hozzáadjuk a szirup felét (ezt érzéssel tegyük, figyeljük a dió állagát, ne legyen túl folyós, de száraz sem). 
▪️Ugyanígy járunk el a mákos töltelékkel is. 
◾️Ezután elfelezzük a töltelékeket és teljesen kihűtjük.
◾️A tésztákat egyesével vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki (kb. 20x28 cm) majd morzsoljuk rá a diós vagy mákos töltelék felét. 
◾️A rövidebb  oldalánál kicsit hajtsuk be a tésztát majd tekerjük fel és tegyük sütőpapíros tepsire. 
◾️Minden tésztát ugyanígy készítsünk el.
◾️Ha mind a négy tekercs a tepsire került, kenjük le tojássárgájával és tegyük hideg helyre, amíg meg szárad. 
◾️Ezután újra kenjük le tojássárgájával és hideg helyen várjuk meg a száradását. 
◾️Végül tojás fehérjével kenjük le és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percet. 
◾️Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. 
◾️A tekercseket legalább 5 helyen megszúrjuk a tetején és az oldalait is megszurkáljuk (én 3 lyukat csináltam minden tekercs oldalán). 
◾️Ezután sütőbe tesszük, és 35-40 percet sütjük (figyeljük és ha nagyon pirulna a teteje, vegyük lejjebb a hőfokot).




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések