Somlói galuska

Szerintem a somlói galuska olyannyira népszerű desszert, hogy be sem kell mutatni senkinek. 3 féle piskóta és finom vaníliás krém alkotja, amit csokiöntettel és tejszínhabbal koronázunk meg.

Én cukormentes és teljes kiőrlésű változatban készítettem, és ezt a receptet szeretném most veletek is megosztani.

Eredeti recept: Bebepiskóta

Sütési hőfok: 150°
Sütési idő: 8 perc

A vaníliás piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítőszer
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- pár csepp vaníliaaroma

A kakaós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 kanál kakaópor

A diós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 1 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 kanál darált dió

A vaníliás krém hozzávalói:
- 3 tojássárgája
- 37 g 1:4 édesítő
- 400 ml tej
- 6 g keményítő
- 1 csomag zero vanillin cukor
- 50 g margarin

A szirup hozzávalói:
- 300 ml víz
- 37 g 1:4 édesítő
- 100 ml rum vagy 1 teáskanál rumaroma
- 1 narancs reszelt héja

A csokiöntet hozzávalói:
- 125 ml víz
- 25 g 1:4 édesítő
- 25 g kakaópor
- 25 g étcsoki
- pár csepp rumaroma vagy 25 ml rum

A rétegezéshez:
- mazsola
- durvára vágott dió

A tetejére:
- kakaópor
- tejszínhab

◾️A piskótáknál a tojásokat elkezdjük kihabosítani (nem kell szétválasztani). 
◾️Ha már kezd habosodni, hozzáadjuk az édesítőt és keményebb habbá verjük. 
◾️Ezután hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat (a vaníliás esetében hozzáadjuk az aromát is), egy sütőpapíros tepsibe öntjük a masszát és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percet sütjük. 
◾️Mindegyik piskótánál így járunk el.
◾️A tejet elkezdjük melegíteni. 
◾️A tojások sárgájához hozzáadjuk az édesítőt, a keményítőt és a vaníliás cukrot. 
◾️A tejből elveszünk egy picit és kikeverjük vele a tojásos masszát. 
◾️Ezután a többi tejhez adjuk a krémet és sűrűre főzzük. 
◾️Végül elkeverjük benne a margarint. 
◾️Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
◾️A sziruphoz minden összetevőt egy lábasban felmelegítünk. 
◾️A mazsolát rumba áztatjuk.
◾️A csokiöntetnél a vizet, az édesítőt, a kakaóport és a rumot felmelegítjük (ne hagyjuk ott, mert nagyon gyorsan kifut) és utána hozzáadjuk a csokit. 
◾️A rétegezés:
▪️Egy közepes tepsi vagy edény aljára tesszük a diós piskótát. 
▪️Meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük a krémmel (úgy csináljuk, hogy a tetejére is maradjon kb. 2 kanálnyi) majd megszórjuk a mazsolával és dióval. 
▪️Erre kerül a kakaós lap majd krém, mazsola és dió. 
▪️Végül jöhet a vaníliás piskóta. 
▪️Ezt már csak a maradék krémmel kenjük meg és szórjuk meg vékonyan kakaóporral.
◾️Tálaláskor tegyünk rá tejszínhabot és csurgassuk meg az öntettel.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések