Somlói galuska
Szerintem a somlói galuska olyannyira népszerű desszert, hogy be sem kell mutatni senkinek. 3 féle piskóta és finom vaníliás krém alkotja, amit csokiöntettel és tejszínhabbal koronázunk meg.
Én cukormentes és teljes kiőrlésű változatban készítettem, és ezt a receptet szeretném most veletek is megosztani.
Eredeti recept: Bebepiskóta
Sütési hőfok: 150°
Sütési idő: 8 perc
Sütési idő: 8 perc
A vaníliás piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítőszer
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- pár csepp vaníliaaroma
- 1 kávéskanál 1:4 édesítőszer
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- pár csepp vaníliaaroma
A kakaós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 kanál kakaópor
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 2 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 kanál kakaópor
A diós piskóta hozzávalói:
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 1 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 kanál darált dió
- 2 tojás
- 1 kávéskanál 1:4 édesítő
- 1 púpos kanál teljes kiőrlésű liszt
- 2 kanál darált dió
A vaníliás krém hozzávalói:
- 3 tojássárgája
- 37 g 1:4 édesítő
- 400 ml tej
- 6 g keményítő
- 1 csomag zero vanillin cukor
- 50 g margarin
- 3 tojássárgája
- 37 g 1:4 édesítő
- 400 ml tej
- 6 g keményítő
- 1 csomag zero vanillin cukor
- 50 g margarin
A szirup hozzávalói:
- 300 ml víz
- 37 g 1:4 édesítő
- 100 ml rum vagy 1 teáskanál rumaroma
- 1 narancs reszelt héja
- 300 ml víz
- 37 g 1:4 édesítő
- 100 ml rum vagy 1 teáskanál rumaroma
- 1 narancs reszelt héja
A csokiöntet hozzávalói:
- 125 ml víz
- 25 g 1:4 édesítő
- 25 g kakaópor
- 25 g étcsoki
- pár csepp rumaroma vagy 25 ml rum
- 125 ml víz
- 25 g 1:4 édesítő
- 25 g kakaópor
- 25 g étcsoki
- pár csepp rumaroma vagy 25 ml rum
A rétegezéshez:
- mazsola
- durvára vágott dió
- mazsola
- durvára vágott dió
A tetejére:
- kakaópor
- tejszínhab
- kakaópor
- tejszínhab
◾️A piskótáknál a tojásokat elkezdjük kihabosítani (nem kell szétválasztani).
◾️Ha már kezd habosodni, hozzáadjuk az édesítőt és keményebb habbá verjük.
◾️Ezután hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat (a vaníliás esetében hozzáadjuk az aromát is), egy sütőpapíros tepsibe öntjük a masszát és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percet sütjük.
◾️Mindegyik piskótánál így járunk el.
◾️A tejet elkezdjük melegíteni.
◾️A tojások sárgájához hozzáadjuk az édesítőt, a keményítőt és a vaníliás cukrot.
◾️A tejből elveszünk egy picit és kikeverjük vele a tojásos masszát.
◾️Ezután a többi tejhez adjuk a krémet és sűrűre főzzük.
◾️Végül elkeverjük benne a margarint.
◾️Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
◾️A sziruphoz minden összetevőt egy lábasban felmelegítünk.
◾️A mazsolát rumba áztatjuk.
◾️A csokiöntetnél a vizet, az édesítőt, a kakaóport és a rumot felmelegítjük (ne hagyjuk ott, mert nagyon gyorsan kifut) és utána hozzáadjuk a csokit.
◾️A rétegezés:
▪️Egy közepes tepsi vagy edény aljára tesszük a diós piskótát.
▪️Meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük a krémmel (úgy csináljuk, hogy a tetejére is maradjon kb. 2 kanálnyi) majd megszórjuk a mazsolával és dióval.
▪️Erre kerül a kakaós lap majd krém, mazsola és dió.
▪️Végül jöhet a vaníliás piskóta.
▪️Ezt már csak a maradék krémmel kenjük meg és szórjuk meg vékonyan kakaóporral.
◾️Tálaláskor tegyünk rá tejszínhabot és csurgassuk meg az öntettel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése