Magvas diétás formakenyér 🍞
A diéta kezdete óra egyszerűen nem találtunk olyan "bolti" kenyeret, ami finom is és diétabarát is.
Ezt a kenyeret az egyik kedves ismerősünk, Julcsi ajánlotta kipróbálásra és nagyon finomra sikerült a végeredmény.
Nem is kell hozzá péknek lenni, hogy elkészítsük és végeredményül egy finom és puha kenyeret kapunk. Szerintem egy próbát megér, ha te sem találtál még megfelelő kenyeret, amit szívesen fogyasztasz.
Az eredeti recept a Kálci receptjei weboldalról származik.
Hozzávalók:
- 480 g teljes kiőrlésű liszt
- 80 g búzasikér
- 10 g só
- 400 ml víz
- 20 g friss élesztő
- 25 g hideg vaj vagy margarin
- a tetejére magvak (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
- 80 g búzasikér
- 10 g só
- 400 ml víz
- 20 g friss élesztő
- 25 g hideg vaj vagy margarin
- a tetejére magvak (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
◾️A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sikért és a sót.
◾️A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet.
◾️Hozzáadjuk a vajat és kidagasztjuk a tésztát.
◾️Ezután 40 percet kelesztjük meleg helyen, lefedve.
◾️Közben egy püspökkenyérformát (30x11 cm) kibélelünk sütőpapírral.
◾️Ha megkelt a tészta a formába nyomkodjuk és újabb 40 percet kelesztjük lefedve.
◾️A sütőt 180°-ra előmelegítjük, és az aljába teszünk egy vízzel teli edényt, amit a sütővel együtt melegítünk fel, hogy a sütőtérben gőz keletkezzen.
◾️A kenyeret megspricceljük vízzel és megszórjuk a magvakkal.
◾️Újra jöhet némi víz és mehet a sütőbe.
◾️30 percet sütjük és a sütőből kivéve rácsra tesszük kihűlni.
◾️Még egyszer megspricceljük vízzel és megvárjuk, míg kihűl.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése