Diós és mákos bejgli falatok
A Karácsony 🎄 közeledtével egyre inkább előtérbe kerülnek az ünnep tradicionális desszertjei, a bejgli, a zserbó és még sorolhatnánk..
Ha azonban egy picit extrábban szeretnéd az asztalra varázsolni őket, akkor pár egyszerű trükkel ezt is megteheted. Én most a bejglin "alakítottam" minimálisan azzal, hogy rúd helyett kicsi falatokban készítettem el.
Ha van kedvetek készítsétek el ti is 😊.
Sütési hőfok: 180°
Sütési idő: 25-30 perc
Sütési idő: 25-30 perc
A tészta hozzávalói:
- 315 g teljes kiőrlésű liszt
- 135 g finomliszt
- 185 g vaj vagy margarin
- 125 g 1:4 édesítő
- 15 g élesztő
- pici só
- 1 tojássárgája
- 50 g habtejszín
- 100 ml víz
- 135 g finomliszt
- 185 g vaj vagy margarin
- 125 g 1:4 édesítő
- 15 g élesztő
- pici só
- 1 tojássárgája
- 50 g habtejszín
- 100 ml víz
A diós töltelék hozzávalói:
- 200 g darált dió
- 31 g 1:4 édesítő
- 40 g cukormentes, teljes kiőrlésű darált keksz
- 125 g forró víz
- 200 g darált dió
- 31 g 1:4 édesítő
- 40 g cukormentes, teljes kiőrlésű darált keksz
- 125 g forró víz
A mákos töltelék hozzávalói:
- 200 g darált mák
- 31 g 1:4 édesítő
- 40 g cukormentes, teljes kiőrlésű darált keksz
- 125 g forró víz
- 1 citrom reszelt héja
- 200 g darált mák
- 31 g 1:4 édesítő
- 40 g cukormentes, teljes kiőrlésű darált keksz
- 125 g forró víz
- 1 citrom reszelt héja
◾️A liszteket átszitáljuk, és a vajjal összemorzsoljuk.
◾️Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot és összegyúrjuk a tésztát (az élesztőt is csak simán beletesszük, nem szükséges futtatni).
◾️Kb. 1 órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva.
◾️Eközben elkészítjük a tölteléket.
▪️A diót a keksszel összekeverjük.
▪️A vizet felforraljuk, és az édesítőre öntjük majd feloldjuk benne.
▪️Ráöntjük a dióra, kikeverjük és félretesszük.
▪️A mákot a keksszel és a citromhéjjal kikeverjük.
▪️A vizet felforraljuk, és az édesítőszerre öntjük.
▪️Megvárjuk, míg feloldódik és a mákhoz adjuk.
▪️Kikeverjük és félretesszük.
◾️A tésztát a hűtőből kivéve kinyújtjuk.
◾️A diós vagy mákos töltelékből egy kb. 1,5 cm rudat formálunk és a tészta szélétől 2 cm-re rárakjuk.
◾️Óvatosan rátekerjük a tésztát és ahol összeér elvágjuk majd alaposan összenyomkodjuk.
◾️Az így elkészült rudat tepsire rakjuk.
◾️A többi töltelékkel is ugyanígy járunk el (nekem 2 rúd mákos és 2 rúd diós lett).
◾️Először tojássárgájával kenjük le őket majd hűtőben 30 percet pihentetjük.
◾️Ezután fehérjével is lekenjük őket és újabb 30 percre hűtőbe tesszük.
◾️Közben a sütőt 180°-ra előmelegítjük.
◾️Ha letelt az idő a rudakat 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk.
◾️Egymástól picit távolabb tesszük őket és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése