Teljes kiőrlésű kenyér 🍞

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt otthon friss kenyér és a boltba sem volt kedve elmenni érte.

Ezzel az egyszerű recepttel elég hamar friss, meleg kenyeret varázsolhatunk az asztalra úgy, hogy nem kell másnapig várni, hogy süthessük.

Ha cukorbeteg vagy, akkor is fogyaszthatod, mert a teljes kiőrlésű liszt 70%-os arányban található meg benne.

Eredeti recept: Gábor a házi pék Facebook oldaláról származik

Yudane hozzávalói:
- 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 100 ml víz

A tészta hozzávalói:
- Yudane
- 160 g finomliszt
- 380 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 g búzasikér
- 15 g friss élesztő
- 16 g só
- 15 g margarin vagy vaj
- 335 ml víz

◾️Először a Yudanet készítjük el. 
▪️A vizet felforraljuk és ráöntjük a dagasztógép táljába kimért 40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre. 
▪️Elkeverjük és kb. 15 percet hagyjuk hűlni, eközben a 15 g élesztőt elkeverjük a 335 ml vízzel.
◾️15 perc elteltével a többi összetevőt a Yudanéhoz adva (a vízzel elkevert élesztőt is) kidagasztjuk a tésztát. 
◾️Ezután 45 percet kelesztjük lefedve.
◾️Ha letelt az idő kigömbölyítjük a kenyeret majd a pulton lefedve pihentetjük 5 percet. ◾️Ezután hosszúkás alakúra formázzuk a tésztát és egy kenyérsütőformában vagy sütőpapíron kb. 30 percet kelesztjük, de figyeljük, hogy ne keljen túl.
◾️Közben a sütőt 230°-ra előmelegítjük. 
◾️Az idő leteltével a formából egy sütőpapírra "borítjuk" a tésztát, bevágjuk és egy jénaiba vagy sütőformába helyezzük a papírral együtt. 
◾️Alaposan lespricceljük vízzel és lefedjük az edényt. 
▪️Ha nem fedeles edényben készítjük, egy tepsibe tegyünk vizet és helyezzük a sütőbe, hogy megfelelő, gőzös légteret kapjunk. 
◾️A sütőbe helyezzük az edényt. 
◾️30 perc elteltével levesszük a tál tetejét vagy kivesszük a vízzel töltött tepsit és a hőfokot visszavesszük 200°-ra. 
◾️Még további 15 percet sütjük így a kenyeret.
◾️Ezután a sütőből kivéve hagyjuk hűlni.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések