Rácsos almás pite 🍎🥧
Régóta szerettem volna kipróbálni az igazi "amerikai pitét" 😃.
A süti tésztája pont annyira omlós, amennyire kell, a pudingtól finom krémes, az alma pedig gondoskodik az őszi 🍁🍂 hangulatról és ízről.
Sütési hőfok: 200°
Sütési idő: 35-40 perc
A tészta hozzávalói:
- 210 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 90 g finomliszt
- 150 g Rama
- 25 g 1:4 édesítő
- 1 db tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Az almás töltelék hozzávalói:
- 1 kg alma kb.
- 500 ml tej
- 80 g vaníliás puding
- 1:4 édesítő ízlés szerint
- 1 db citrom leve
- 1 teáskanál fahéj
- 1 tojás a kenéshez
◾️A tésztához a liszteket átszitáljuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, az édesítőt és elkeverjük.
◾️A margarinnal elmorzsoljuk és mehet hozzá a tojás és a tejföl.
◾️Összegyúrjuk és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
◾️Ha letelt az idő egyharmad- kétharmad arányban elosztjuk a tésztát.
◾️A nagyobb cipót kinyújtjuk és egy kivajazott, liszttel megszórt piteformába igazítjuk.
◾️A pudingot a tejjel és az édesítővel sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
◾️Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, és a citromlével meglocsoljuk.
◾️Ha a puding kihűlt, a formában lévő tésztára simítjuk.
◾️Mehet rá az alma, ezután pedig szórjuk meg a fahéjjal, és ha szeretnénk még édesítővel.
◾️A maradék tésztát szintén kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és az almákra igazítjuk úgy, hogy rácsos mintát kapjunk.
◾️Egy felvert tojással megkenjük.
◾️Ezután 200°-ra előmelegített sütőben 35-40 percet sütjük. (De azért időnként nézzünk rá, mert a sütési idő sütőfüggő.)
💡Tipp: Tálalás előtt hintsük meg por édesítővel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése