Túrós lepény

Egy hamisítatlan palóc süti receptjét szeretném megosztani veletek. Ennek a sütinek a készítését is a mamámtól tanultam.

Nagyon finom és kiadós, szóval egy tartalmasabb leves után, akár ezt is kínálhatjuk másodikként.

Az alapja kelt tészta, erre kerül a túrós réteg és mehet is a sütőbe.

Én úgy készítettem el, hogy diéta barát legyen, de természetesen csak finomliszttel és cukorral is készíthető.

Sütési hőfok: 180° majd 160°
Sütési idő: 40 perc

A tészta hozzávalói:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g finomliszt
- 40 g zsír
- 100 ml tej
- 50 ml víz
- 1 kockacukor (az élesztő megeszi)
- 50 g élesztő
- 2 tojás
- 40 g tejföl
- 10 g 1:4 édesítő
- 20 g napraforgó olaj
- csipet só

A túrós réteg hozzávalói:
- 550 g burgonya (tisztított súly)
- 1 kg túró
- 2 tojás
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 62 g 1:4 édesítő
- 2 csomag zero vanillin cukor
- 140 g tejföl

A tetejére:
- 1 tojás
- fahéj

◾️A tejet a vízzel és a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt majd hagyjuk felfutni. 
◾️A liszteket átszitáljuk és a zsírral valamint a sóval elmorzsoljuk. 
◾️Hozzáadjuk a tojást, az édesítőt, a tejfölt és az olajat. 
◾️Mehet bele az élesztős tej és kidagasztjuk a tésztát. 
◾️Ezután kb. 1 órát kelesztjük.
◾️A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és egy pici sóval puhára főzzük. 
◾️Miután leszűrtük még forrón áttörjük és hagyjuk kihűlni. 
◾️A túrót a tojással, a citromhéjjal, az édesítővel, a vanillin cukorral és a tejföllel kikeverjük, majd jöhet hozzá az áttört burgonya is. 
◾️Ezzel is összekeverjük, de nem kell pépesre kevernünk.
◾️Ha megkelt a tészta egy tepsi nagyságú sütőpapíron kinyújtjuk (én gáztepsiben sütöttem) majd a tepsire téve megszurkáljuk villával és 15 percet hagyjuk még kelni. 
◾️Ezután megkenjük a túróval majd tojással és megszórjuk a fahéjjal.
◾️180 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütjük majd 160 fokra visszavéve a sütőt még további 20 percet.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések