Házi meggylekvár 🍒
Már nagyon régóta szerettem volna házi lekvárt készíteni, mégpedig cukormentes kivitelben. (A recept természetesen cukorral is működik.)
Idén nagyon sok meggy termett Apánál, ezért úgy gondoltam itt a remek alkalom, hogy megpróbáljam.
Az elkészítése végtelenül egyszerű és végeredményül nagyon finom lekvárt kapunk.
Ha még nem találtátok meg a tökéletes lekvár receptjét én jó szívvel ajánlom ezt a figyelmetekbe.
Hozzávalók:
- 15 g cukormentes pektin (a Haas kínálatában megtalálható)
- 600 g édesítőszer vagy 150 g 1:4 édesítő
- 2 kávéskanál citromlé
- ízlés szerint fahéj
- 15 g cukormentes pektin (a Haas kínálatában megtalálható)
- 600 g édesítőszer vagy 150 g 1:4 édesítő
- 2 kávéskanál citromlé
- ízlés szerint fahéj
- 2,5 kg megmosott, kimagozott meggy
◾️A meggyet kimagozzuk és megmossuk.
◾️Az üvegeket elmossuk, majd egy tepsit félig töltünk vízzel és a tűzhelyre téve belepakoljuk az üvegeket.
◾️Ezután a tepsit lassan melegítsük, hogy az üvegekkel együtt tudjon átmelegedni.
◾️Készítsük elő a száraz dunsztot.
▪️Én egy nagyobb fazékba tettem több rétegben törölközőket.
◾️Kezdődhet a lekvár főzése.
▪️A meggyet botmixerrel pürésítjük úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok.
▪️Ezután tegyük a tűzre és forraljuk fel.
▪️A pektint és az édesítőt mérjük ki.
▪️Ha felforrt a meggy, adjuk hozzá az édesítőszert, a pektint, a citrom levét és a fahéjat is és még kb. 10 percig forraljuk.
◾️Ezután töltsük bele a tepsiben lévő üvegbe majd egy konyharuha vagy sütő kesztyű segítségével vegyük ki a tepsiből őket és csavarjuk rájuk a tetőket.
◾️Mindegyik üveget állítsuk fejre néhány percre majd a legelső fejre állított üveggel kezdve pakoljuk bele a dunsztba. (Ekkor már nem kell fejre állítani őket).
◾️Takarjuk jól be őket és 2-3 nap hagyjuk teljesen kihűlni a dunsztban a lekvárokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése