Töltött paprika 🌶🫑

Hagyományos magyar étel, amire szinte mindenkinek van egy jól bevált receptje.

Én most szeretném veletek megosztani az enyémet, amitől garantáltan puha lesz a töltelék és mennyei a paradicsom szósz.

📽Videó az elkészítésről:

https://youtu.be/Id4GUggoTP4?si=VdWG_grBZTMJm5Nz

A töltött paprika hozzávalói:
- kb. 8 db tv paprika
- 500 g darált hús
- 150 g rizs
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 csapott teáskanál majoranna
- 1 csapott teáskanál pirospaprika
- 2 tojás

◾️A rizst 1,5x-es mennyiségű vízzel, pici sóval kb. 90%-ra főzzük (picit még roppanjon belül). 
▪️Ezután lefedve hagyjuk hűlni.
◾️Felkockázzuk a vöröshagymát, összezúzzuk a fokhagymát, és a kihűlt rizzsel együtt a darált húshoz adjuk. 
◾️A tölteléket sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával ízesítjük, majd két egész tojást is elkeverünk benne. 
◾️A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbe vágjuk, eltávolítjuk a magházat, és szorosan megtöltjük őket. 
◾️Én egy picit, az aljukat is levágtam, hogy könnyebben megálljanak a fazékban. 
◾️Miután egy edénybe rakosgatjuk őket felöntjük annyi vízzel, hogy kb. a 3/4-ig ellepje a paprikákat és kb. 50 percig főzzük. 

A paradicsom szósz hozzávalói:
- 3 evőkanál étolaj
- ízlés szerint édesítőszer
- 250 ml víz
- 2 púpos fakanál teljes kiőrlésű liszt
- 1l paradicsomlé vagy passata

◾️Egy nagyobb fazékban, három evőkanál olajon, takarékon aranybarnára pirítjuk a lisztet. 
◾️Félrehúzzuk az így elkészült rántásunkat a tűzhelyről, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a hideg vizet. 
◾️Csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a paradicsomlevet, és visszatesszük főni. 
◾️Közben hozzákeverjük az édesítőt. 
◾️Kevergetjük, közben hagyjuk felforrni. 
◾️Ezután további két-három percig forraljuk, majd elzárjuk.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések