Teljes kiőrlésű sós kiflik 🥐
Ezt a kiflit készítettem már sima fehérlisztből is, de most úgy gondoltam ezt is átvariálom egy picit. Teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és finomlisztet használtam 70-30% arányban.
Reggelire egy finom szendvicskrémmel vagy vajjal tökéletes választás lehet.
Próbáljátok ki ti is.
Sütési hőfok: 190°
Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 150 g finomliszt
– 25 g friss élesztő
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 150 g finomliszt
– 25 g friss élesztő
– negyed bögre langyos tej
– 1 kockacukor
– egy csapott evőkanál zsír
– 50 g olvasztott vaj
– 2 teáskanál só
– 1 kockacukor
– egy csapott evőkanál zsír
– 50 g olvasztott vaj
– 2 teáskanál só
A tetejére:
- 2 tojássárgája
- 2 teáskanál tej
- 2 tojássárgája
- 2 teáskanál tej
◾️Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert negyed bögre langyos tejben.
◾️Öt percet állni hagyjuk, meleg helyen.
◾️A többi hozzávalóval együtt lágy tésztává dolgozzuk össze.
▪️Ha nagyon ragadna, kaphat még egy pici lisztet, ha nagyon száraz, akkor pici tejet.
◾️Letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük.
◾️Ezután a tésztát vegyük kétfelé, nyújtsuk olyan vékony körlappá, amennyire csak tudjuk, majd mindkettőt vágjuk fel nyolc-nyolc szeletre és tekerjük fel a kifliket.
◾️Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk húsz percet pihenni.
◾️Ezután kenjük meg a tetejüket a tejes tojással, szórjuk meg nagyszemű sóval vagy szezámmaggal, majd süssük őket szép aranyszínűre, 190 fokra előmelegített sütőben.
Tipp: Tetejére a sütés előtt szórjunk durva szemű sót vagy szezámmagot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése