Teljes kiőrlésű sós kiflik 🥐

Ezt a kiflit készítettem már sima fehérlisztből is, de most úgy gondoltam ezt is átvariálom egy picit. Teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és finomlisztet használtam 70-30% arányban.

Reggelire egy finom szendvicskrémmel vagy vajjal tökéletes választás lehet.

Próbáljátok ki ti is.

Sütési hőfok: 190°

Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 150 g finomliszt
– 25 g friss élesztő 
– negyed bögre langyos tej
– 1 kockacukor 
– egy csapott evőkanál zsír
– 50 g olvasztott vaj
– 2 teáskanál só

A tetejére:
- 2 tojássárgája
- 2 teáskanál tej

◾️Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert negyed bögre langyos tejben. 
◾️Öt percet állni hagyjuk, meleg helyen. 
◾️A többi hozzávalóval együtt lágy tésztává dolgozzuk össze. 
▪️Ha nagyon ragadna, kaphat még egy pici lisztet, ha nagyon száraz, akkor pici tejet. 
◾️Letakarva, meleg helyen fél órát kelesztjük. 
◾️Ezután a tésztát vegyük kétfelé, nyújtsuk olyan vékony körlappá, amennyire csak tudjuk, majd mindkettőt vágjuk fel nyolc-nyolc szeletre és tekerjük fel a kifliket. 
◾️Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire és hagyjuk húsz percet pihenni. 
◾️Ezután kenjük meg a tetejüket a tejes tojással, szórjuk meg nagyszemű sóval vagy szezámmaggal, majd süssük őket szép aranyszínűre, 190 fokra előmelegített sütőben.
 
Tipp:  Tetejére a sütés előtt szórjunk durva szemű sót vagy szezámmagot.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések