Óvári sertésborda 🥩

Az óvári sertésborda eredete a 20. század első felére nyúlik vissza, és a magyar konyha klasszikus, vendéglői fogásai közé tartozik. A fogás elnevezése a híres óvári sajtra utal, amely a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróváron (röviden: Óvár) készül. Ez a sajt félig kemény, enyhén sós ízű, jól olvad, így kiválóan alkalmas melegételekhez, például húsételekhez feltétként.
A 20. században, amikor a magyar vendéglők kínálata kezdett gazdagodni a klasszikus, húsalapú, gazdagon tálalt ételekkel, az óvári sertésborda gyorsan népszerűvé vált.

Szeretem az egyszerűen elkészíthető, gyors fogásokat.

A kedvenceim azok az ételek, amik pár hozzávalóval, percek alatt elkészíthetők és már csak a sütési/főzési idő végét kell kivárnunk.

Ennél a húsnál csak annyi a dolgunk, hogy klopfolás és fűszerezés után picit elősütjük majd a tepsire téve megpakoljuk a pirított gombával, sonkával és a sajttal.

Ezután már mehet is a sütőbe és 30 perc múlva már fogyaszthatjuk is.

⏲️ Sütés: Hőlégkeverés

Hőfok: 180°
Idő: 30 perc


Hozzávalók:
- kb. 8 szelet sertéskaraj
- só
- bors
- olaj
- 500 g gomba
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 szelet sonka
- 8 szelet sajt (vagy lehet reszelt sajt is)

◾️A húsokat kiklopfoljuk és sózzuk, borsozzuk. 
◾️Kb. 2 evőkanál olajon elősütjük, és egy tepsire pakoljuk a szeleteket.
◾️A gombát felszeleteljük. 
◾️A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát pedig összezúzzuk. 
◾️A hagymát olajon megpirítjuk, majd jöhet rá a fokhagyma és a gomba is. 
◾️Sózzuk, borsozzuk és pár perc alatt készre pirítjuk.
◾️Minden szelet húsra halmozunk gombát majd jöhet rá a sonka és a sajt is. 
◾️180°-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

🍚 Köret: Rizzsel, burgonyával, párolt zöldségekkel tálaljuk.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések