Óvári sertésborda 🥩
Az óvári sertésborda eredete a 20. század első felére nyúlik vissza, és a magyar konyha klasszikus, vendéglői fogásai közé tartozik. A fogás elnevezése a híres óvári sajtra utal, amely a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróváron (röviden: Óvár) készül. Ez a sajt félig kemény, enyhén sós ízű, jól olvad, így kiválóan alkalmas melegételekhez, például húsételekhez feltétként.
A 20. században, amikor a magyar vendéglők kínálata kezdett gazdagodni a klasszikus, húsalapú, gazdagon tálalt ételekkel, az óvári sertésborda gyorsan népszerűvé vált.
Szeretem az egyszerűen elkészíthető, gyors fogásokat.
A kedvenceim azok az ételek, amik pár hozzávalóval, percek alatt elkészíthetők és már csak a sütési/főzési idő végét kell kivárnunk.
Ennél a húsnál csak annyi a dolgunk, hogy klopfolás és fűszerezés után picit elősütjük majd a tepsire téve megpakoljuk a pirított gombával, sonkával és a sajttal.
Ezután már mehet is a sütőbe és 30 perc múlva már fogyaszthatjuk is.
Idő: 30 perc
- kb. 8 szelet sertéskaraj
- só
- bors
- olaj
- 500 g gomba
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 szelet sonka
- 8 szelet sajt (vagy lehet reszelt sajt is)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése