Áfonyás-joghurtos muffin 🫐🧁

A muffin története egészen a 18. századi Angliáig nyúlik vissza. Eredetileg kétféle változatát különböztették meg: az „angol muffin”-t, amely egy élesztővel készült, laposra formált tésztából sült, serpenyőben sütött kenyérféle volt, és az „amerikai muffin”-t, amelyet sütőporral készítenek. Az amerikai változat a 19. század közepén vált népszerűvé, amikor a sütőpor elterjedése forradalmasította az otthoni sütést. Ez a verzió már nem kelesztést, hanem gyors sütést igényelt, így a muffin praktikus és gyors reggelivé vagy desszertté vált. Ma már a muffin egy univerzális sütemény, amelynek változatai minden ízléshez és alkalomhoz igazíthatók.

Nálunk nem örvendett nagy népszerűségnek a muffin..egészen idáig 😀. Ezzel a recepttel azt hiszem mi is beléptünk ennek a sütinek a rajongói közé.

Szaftos, gyümölcsös egyszerűen nem lehet nem szeretni.

⏲️ Sütés: Alsó-felső sütés

Hőfok: 170°
Idő: 20 perc

Hozzávalók:
- 175 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 75 g finomliszt
- 250 g joghurt (nálam 0%-os Jogobella joghurt kerül bele erdei gyümölcs ízben)
- 200 g áfonya
- 37 g 1:4 édesítő
- 2 tojás
- 100 ml étolaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag Dr. Oetker zero vanillin cukor

◾️A liszteket átszitáljuk majd sütőporral és a zero  vanillinnel összekeverjük. 
◾️A tojásokat az édesítővel fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a joghurtot majd az olajat. 
◾️Ezután összevegyítjük a lisztes keverékkel majd beledobáljuk az áfonyát is. 
◾️Kapszlikba adagoljuk őket (nem kell teljesen teletölteni, mert még nőnek sülés közben is). 
◾️170°-ra előmelegített sütőben 20 percet sütjük.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések