Hidegtál

Nálunk az ünnepek elmaradhatatlan eleme a finom hidegtál.

Kerül rá saláta, sonkatekercs, fasírt és persze Húsvétkor főtt sonka is.

De nem csak ünnepek alkalmával érdemes elkészíteni, mert akár egy családi rendezvényen is megállja a helyét az asztalon.

A szlovák saláta hozzávalói 🥗:
- majonéz
- tejföl
- mustár
- só
- bors
- porcukor
- citromlé
- ½ zacskó fagyasztott francia saláta alap
- 1 fej hagyma
- 4 darab alma
- ½ üveg csemege uborka
- 10 tojás
- 5 darab burgonya

◾️A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót, a borsot, a porcukrot, a citromlevet kikeverjük. 
◾️A zöldséget megpároljuk, az almákat meghámozzuk és felkockázzuk, az uborkát apróra vágjuk és a hagymát is felaprítjuk, majd a majonézes alapba keverjük őket. 
◾️A tojásokat és a burgonyát megfőzzük, felszeleteljük és ezt is hozzáadjuk. 
◾️Pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

A sonkatekercs hozzávalói:
- kb. 10 szelet sonka
- 180 g Rama
- 4 evőkanál liszt
- 50 g torma
- 200 ml főzőtejszín
- 200 ml tej
- só
- bors
- szerecsendió

◾️80 g margarint megolvasztunk, beletesszük a lisztet és fehéredésig keverjük. 
◾️A tejjel és a tejszínnel elkeverjük és besűrítjük, fűszerezzük és hagyjuk kihűlni. 
◾️A maradék margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt krémhez a tormával együtt. 
◾️Ezután egy habzsák segítségével megtöltjük a sonkákat a krémmel.

A fasírt hozzávalói:
- 500 g darált hús
- kb. 3 szelet szikkadt kenyér
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 tojás
- zsemlemorzsa

◾️A kenyeret hideg vízbe áztatjuk. 
◾️A többi hozzávalót összekeverjük, majd jöhet bele a kinyomkodott kenyér is. 
◾️Gombócokat formálunk a masszából és zsemlemorzsába forgatjuk. 
◾️Bő, forró olajban kisütjük.

A főtt sonka hozzávalói:
- egy darab kb. 1,5 kg sonka
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem bors
- 3-4 babérlevél

◾️A sonkát feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. 
◾️Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymákat, borsot és a babérlevelet. 
◾️Megvárjuk, míg felforr, lehabozzuk és utána gyöngyözve főzzük 2 órát. 
◾️A főzővízben hagyjuk kihűlni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések