Hidegtál
Nálunk az ünnepek elmaradhatatlan eleme a finom hidegtál.
Kerül rá saláta, sonkatekercs, fasírt és persze Húsvétkor főtt sonka is.
De nem csak ünnepek alkalmával érdemes elkészíteni, mert akár egy családi rendezvényen is megállja a helyét az asztalon.
A szlovák saláta hozzávalói 🥗:
- majonéz
- tejföl
- mustár
- só
- bors
- porcukor
- citromlé
- ½ zacskó fagyasztott francia saláta alap
- 1 fej hagyma
- 4 darab alma
- ½ üveg csemege uborka
- 10 tojás
- 5 darab burgonya
- majonéz
- tejföl
- mustár
- só
- bors
- porcukor
- citromlé
- ½ zacskó fagyasztott francia saláta alap
- 1 fej hagyma
- 4 darab alma
- ½ üveg csemege uborka
- 10 tojás
- 5 darab burgonya
◾️A majonézt, a tejfölt, a mustárt, a sót, a borsot, a porcukrot, a citromlevet kikeverjük.
◾️A zöldséget megpároljuk, az almákat meghámozzuk és felkockázzuk, az uborkát apróra vágjuk és a hagymát is felaprítjuk, majd a majonézes alapba keverjük őket.
◾️A tojásokat és a burgonyát megfőzzük, felszeleteljük és ezt is hozzáadjuk.
◾️Pár órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
A sonkatekercs hozzávalói:
- kb. 10 szelet sonka
- 180 g Rama
- 4 evőkanál liszt
- 50 g torma
- 200 ml főzőtejszín
- 200 ml tej
- só
- bors
- szerecsendió
◾️80 g margarint megolvasztunk, beletesszük a lisztet és fehéredésig keverjük.
◾️A tejjel és a tejszínnel elkeverjük és besűrítjük, fűszerezzük és hagyjuk kihűlni.
◾️A maradék margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt krémhez a tormával együtt.
◾️Ezután egy habzsák segítségével megtöltjük a sonkákat a krémmel.
A fasírt hozzávalói:
- 500 g darált hús
- kb. 3 szelet szikkadt kenyér
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- 500 g darált hús
- kb. 3 szelet szikkadt kenyér
- 1 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
◾️A kenyeret hideg vízbe áztatjuk.
◾️A többi hozzávalót összekeverjük, majd jöhet bele a kinyomkodott kenyér is.
◾️Gombócokat formálunk a masszából és zsemlemorzsába forgatjuk.
◾️Bő, forró olajban kisütjük.
A főtt sonka hozzávalói:
- egy darab kb. 1,5 kg sonka
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem bors
- 3-4 babérlevél
- egy darab kb. 1,5 kg sonka
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10-15 szem bors
- 3-4 babérlevél
◾️A sonkát feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi.
◾️Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymákat, borsot és a babérlevelet.
◾️Megvárjuk, míg felforr, lehabozzuk és utána gyöngyözve főzzük 2 órát.
◾️A főzővízben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése