Whiskey-s panna cotta, sós karamell öntettel 🥃
Az egyik kedvenc desszertünk a panna cotta. Mindenféle gyümölccsel és szósszal szeretjük.
Ezt a sós karamellás verziót a Street Kitchen oldalán találtam. Az már csak a hab volt a tortán, hogy sós karamelles is, mert az személy szerint az én nagy-nagy kedvencem.
A panna cotta hozzávalói:
- 520 ml 30%-os habtejszín
- 80 ml whiskey
- 6 g zselatin
- 15 g 1:4 édesítő
- ½ db vaníliarúd
- 1 csipet só
- 520 ml 30%-os habtejszín
- 80 ml whiskey
- 6 g zselatin
- 15 g 1:4 édesítő
- ½ db vaníliarúd
- 1 csipet só
A sós karamell öntet hozzávalói:
- 30 g 1:4 édesítő
- 170 ml tejszín
- 30 ml whiskey
- 1 csipet só
- 30 g 1:4 édesítő
- 170 ml tejszín
- 30 ml whiskey
- 1 csipet só
◾️A panna cottához a tejszínt összekeverjük a whiskey-vel, az édesítővel és a vaníliarúd kikapart magjaival.
◾️Kiveszünk belőle kb. 30 ml-t és feloldjuk benne a zselatint (felmelegítjük, de hogy a zselatin feloldódjon, de nem szabad forralni).
◾️Felmelegítjük az édesítős tejszínt, de nem forraljuk fel.
◾️Belekeverjük a zselatint és elosztjuk 4 whiskey-s pohárban.
◾️2-3 órán keresztül hűtőben hűtjük.
◾️Amikor megdermedt a teteje, elkészítjük a karamellt.
◾️Az édesítőt "karamellizáljuk", felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a whiskey-t és a sót, majd hagyjuk langyosra hűlni.
◾️A panna cották tetejére öntjük a "karamellt" és hűtőbe rakjuk pár órára.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése