Túrós nudli
Már gyerekkoromban is nagyon szerettem a nudlit, derelyét, gombócot, amikor a nagymamám készített nekünk. Mivel krumplit nem fogyasztunk, ezért olyan alternatívat kerestem, amihez nem szükséges a burgonya.
Ez a recept tökéletesen megfelelő, ha ti sem fogyasztotok nagyon szénhidrátot, de nem szeretnétek lemondani ezekről a finomságokról.
A tésztából akár derelyét vagy gombócot is készíthetünk.
📽Videó az elkészítésről:
https://youtu.be/iuw3wa6xSB4?si=Je9N3znnIh5RW3UA
Hozzávalók:
- 250 gramm túró
- 36 gramm liszt
- 84 g teljes kiőrlésű liszt
- 20 gramm vaj (puha)
- 2 darab tojássárgája
- 1 teáskanál édesítő
- 1 csipet só
- 4 evőkanál teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 evőkanál étolaj
- 250 gramm túró
- 36 gramm liszt
- 84 g teljes kiőrlésű liszt
- 20 gramm vaj (puha)
- 2 darab tojássárgája
- 1 teáskanál édesítő
- 1 csipet só
- 4 evőkanál teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 evőkanál étolaj
◾️Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát.
◾️A túróba morzsoljuk bele a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot/édesítőt és a sót.
◾️Gyúrjuk össze, tegyük vékonyan lisztezett deszkára, sodorjunk belőle hengert, majd késsel daraboljuk nudli nagyságúra.
◾️Tegyünk fel vizet forrni egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe tegyük bele a nudlikat, várjuk meg, amíg feljönnek a víz felszínére.
◾️Ekkor egy szűrőkanállal szedjük ki őket, majd óvatosan rázzuk össze a zsemlemorzsával.
◾️Pirított zsemlemorzsa helyett, pirított búzadarába is forgathatjuk.
A pirított dara hozzávalói:
- 200 g búzadara
- 2 evőkanál olaj
- 200 ml víz
◾️A búzadarát az olajon aranyszínűre pirítjuk.
◾️A vizet hozzáadjuk, keverünk rajta párat majd lefedjük, és kb. 10-15 perc alatt puhára párolódik.
◾️Ezután átkeverjük, hogy pergős legyen a dara és el is készültünk.
💡Tipp: Cukormentes lekvárral, por édesítővel meghintve fogyasszuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése