Túrós nudli

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem a nudlit, derelyét, gombócot, amikor a nagymamám készített nekünk. Mivel krumplit nem fogyasztunk, ezért olyan  alternatívat kerestem, amihez nem szükséges a burgonya. 

Ez a recept tökéletesen megfelelő, ha ti sem fogyasztotok nagyon szénhidrátot, de nem szeretnétek lemondani ezekről a finomságokról. 

A tésztából akár derelyét vagy gombócot is készíthetünk.

📽Videó az elkészítésről:

https://youtu.be/iuw3wa6xSB4?si=Je9N3znnIh5RW3UA

Hozzávalók:
- 250 gramm túró
- 36 gramm liszt
- 84 g teljes kiőrlésű liszt
- 20 gramm vaj (puha)
- 2 darab tojássárgája
- 1 teáskanál édesítő
- 1 csipet só
- 4 evőkanál teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 evőkanál étolaj

◾️Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd pirítsuk meg rajta a zsemlemorzsát. 
◾️A túróba morzsoljuk bele a vajat, keverjük hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot/édesítőt és a sót. 
◾️Gyúrjuk össze, tegyük vékonyan lisztezett deszkára, sodorjunk belőle hengert, majd késsel daraboljuk nudli nagyságúra. 
◾️Tegyünk fel vizet forrni egy csipet sóval, majd a forrásban lévő vízbe tegyük bele a nudlikat, várjuk meg, amíg feljönnek a víz felszínére. 
◾️Ekkor egy szűrőkanállal szedjük ki őket, majd óvatosan rázzuk össze a zsemlemorzsával.
◾️Pirított zsemlemorzsa helyett, pirított búzadarába is forgathatjuk.

A pirított dara hozzávalói:
- 200 g búzadara
- 2 evőkanál olaj
- 200 ml víz

◾️A búzadarát az olajon aranyszínűre pirítjuk.
◾️A vizet hozzáadjuk, keverünk rajta párat majd lefedjük, és kb. 10-15 perc alatt puhára párolódik. 
◾️Ezután átkeverjük, hogy pergős legyen a dara és el is készültünk.

💡Tipp: Cukormentes lekvárral, por édesítővel meghintve fogyasszuk.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések