Túrós béles

Igazi, békebeli desszert kicsit újra gondolva. Puha tészta és finom, túrós töltelék.

Érdemes kipróbálni.

Eredeti recept: Gabriella konyhája 

Sütési hőfok: 170°
Sütési idő: 25 perc

A tészta hozzávalói:
- 140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 60 g finomliszt
- 125 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
- 50 g édesítő
- 1 tojássárgája
- 1 púpos kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- esetleg 1 evőkanálnyi tejföl
- 1-2 evőkanál barna rizsdara

A töltelék hozzávalói:
- 500 g tehéntúró
- 100 g édesítő
- 1 csomag zero vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 25 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 50 g mazsola (elhagyható)
- 2 evőkanál barna rizsdara
- ½ citrom reszelt héja (kezeletlen)
- 2 tojásfehérje

◾️A lisztet összekeverjük az édesítővel, a sütőporral és a sóval. 
◾️Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját és végül annyi tejfölt adunk még hozzá, hogy egy lágy, de nem ragacsos, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 
◾️Két részre osztjuk. 
◾️Kinyújtjuk mindkettőt tepsi nagyságúra. 
◾️A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a vaníliás édesítőt, a reszelt citromhéjat, a megmosott/lecsöpögtetett mazsolát, az édesítőt és végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. 
◾️A két kinyújtott tésztalapból az egyiket belehelyezzük az enyhén vajazott/lisztezett tepsibe. 
◾️Megszórjuk a tésztát 1-2 evőkanál barna rizsdarával, majd elegyengetjük rajta a túrós tölteléket. 
◾️Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztát. 
◾️Előmelegített 170 fokos  légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - amikor a teteje itt-ott már kezd kicsit pirulni, akkor megsült).

💡Tipp: Hagyjuk kihűlni, a tetejét meghintjük porcukor helyettesítővel és szeletelve tálaljuk.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések