Túrós batyu

Az eredeti recept Rupáner konyha oldaláról származik, ezt alakítottam át.

A kakaós csiga mellett a másik kedvenc reggelink a túrós batyu. Aki ezt a verziót elkészíti biztosan nem fog csalódni a végeredményben.

⏲️ Sütés: Hőlégkeverés

Hőfok: 180°
Idő: 20 perc

A tészta hozzávalói
– 434 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 186 g finomliszt
– 80 g vaj
– 300 ml langyos tej 
– 20 g 1:4 édesítő
– 2 tojás sárgája
– 40 g friss élesztő + 1 mokkáskanál kristálycukor
– 1 csipet só
– 1 csomag Dr.Oetker zero vanillin cukor

A töltelékhez hozzávalói:
– 500 g túró
– 2 tojás sárgája
– 2 tojás fehérje habbá verve
– 1 csomag Dr. Oetker zero vanillin cukor
– 20 g 1:4 édesítőszer
– 4 evőkanál búzadara/teljes kiőrlésű búzadara vagy teljes kiőrlésű barna rizs dara
– 40 g olvasztott vaj
– ½ citrom leve kifacsarva + reszelt citromhéj 
- mazsola ízlés szerint (el is hagyható)
+ egy tojás felverve 

◾️Az élesztőt felfuttatjuk egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk. 
◾️Ha nagyon ragadós, akkor adunk hozzá még lisztet, ha száraz, akkor tejet. 
◾️A tésztát letakarva, meleg helyen, a kétszeresére kelesztjük.
◾️Közben elkészítjük a tölteléket. 
▪️A túrót, a tojások sárgáját, az édesítőt, búzadarát, olvasztott vajat és citromlevet (reszelt héjat, mazsolát) jól össze keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojások habját.
◾️Ha megkelt a tészta, akkor két-három milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd 8x8 centiméteres négyzetekre vágjuk. 
◾️A négyzetek közepére egy-egy jó evőkanálnyi teszünk, összecsípjük (jó erősen!) a végeiket, majd megcsavarjuk őket. 
◾️Kivajazott gáztepsire tesszük a batyukat, majd további fél órát hagyjuk őket kelni meleg helyen.
◾️Megkenjük őket felvert tojással, sütőpapíros tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük őket.

💡Tipp: Por édesítővel meghintve tálaljuk.









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések