Teljes kiőrlésű pogácsa

Még régebben szereztem be egy könyvet, amiben szuper cukormentes és egészséges receptek vannak. Egy ideig nem is lapozgattam, de miután úgy döntöttünk, hogy próbálunk figyelni az étkezésünkre, újra elővettem és az első, amit kipróbáltam belőle ez a pogácsa volt. A párom először nagyon kétkedve fogadta, de végül őt is meggyőzte. 

Ha esetleg nálatok is van a családban cukorbeteg vagy inzulinreziztens, szívből ajánlom, hogy próbálja ki ezt a pogácsa receptet és szerezze be Iklódi Dóra: Cukormentes örömök című könyvét.

Sütési hőfok: 220°
Sütési idő 18-20 perc

Hozzávalók:
- 150 ml tej
- 20 g friss élesztő
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 150 g búzasikér vagy búzaliszt
- 250 g margarin
- 2 teáskanál só
- 2 tojás
- 1 kis pohár 12%-os tejföl
- 1 tojássárgája
- 100 g reszelt sajt (akár tehetünk rá szezámmagot vagy lenmagot is)

◾️Az élesztőt, a langyos tejben felfuttatjuk. 
◾️Közben a kétféle lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint. 
◾️Hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a tejfölt és az élesztős tejet. 
◾️Összegyúrjuk, és letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük. 
◾️Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és jöhet a hajtogatás. 
◾️Az alsó harmadát felhajtjuk, a felső harmadát lehajtjuk és félbehajtjuk. 
◾️Letakarjuk, és 20 percig pihentetjük. 
◾️Még háromszor megismételjük a hajtogatást a nyújtástól kezdve a pihentetésig. 
◾️Fontos, hogy mindig egyformán hajtogassuk a tésztát, mert ettől lesz puha, levegős. 
◾️Ha megvolt az utolsó hajtogatás és pihentetés, ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy késsel keresztben és hosszában is bevagdossuk. 
◾️Kiszaggatjuk, tepsibe rendezzük őket, megkenjük a tetejüket a felvert tojássárgájával, megszórjuk a sajttal, a magvakkal és 220°-ra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések