Székelykáposzta 🇭🇺

A székelykáposzta (vagy ahogy sokan ismerik, székelygulyás) egy magyar étel, amelynek neve ellenére nem Erdélyből vagy a székelyektől származik.

A legenda szerint a székelykáposzta Székely József nevéhez köthető, aki a 19. században élt levéltáros, író és költő volt. Barátjával, Petőfi Sándorral gyakran étkeztek együtt Pest egyik vendéglőjében. Az egyik napon, amikor már kevés étel maradt a konyhán, Székely József azt kérte a vendéglőstől, hogy keverje össze a maradék pörköltet és a savanyú káposztát. Az így keletkezett fogás annyira ízlett neki (és Petőfinek is), hogy hamar elterjedt, mint „Székely-féle káposzta”.

Erre a hagyományos, magyar ételre abszolút igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Én például rizzsel készítem, de van, aki kihagyja belőle. 

Szerintem bárhogyan csináljuk, a végeredmény akkor is nagyon finom.

📽 Videó az elkészítésről ide kattintva megtekinthető

Hozzávalók:
- 500 g hús (comb vagy lapocka)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g savanyú káposzta
- 150 g rizs
- só
- bors
- pirospaprika
- 1 kis doboz tejföl (175 g)
- 1 evőkanál liszt

◾️A hagymát felkockázzuk, és megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és picit tovább pirítjuk még.
◾️Befűszerezzük, beletesszük a megtisztított, felkockázott húst és felöntjük kb. 100 ml vízzel. 
◾️Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a kimosott káposztát (előtte mindig kóstoljuk meg) és a rizst. 
◾️A tejfölt a liszttel és kevés vízzel csomómentesre keverjük.
◾️Ha a rizs megpuhult behabarjuk.

💡Tipp: Tejföllel meglocsolva tálaljuk.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések