Somlói torta
Párom születésnapjára szerettem volna valami igazán finom és különleges tortát készíteni egészségesen. Ennek a tortának a receptjét Gina barátnőm találta és küldte el nekem. Innen is köszönöm neki, mert sikert aratott 😊.
A megadott receptúra egy 18 cm-es tortához elegendő.
Az alap piskóta hozzávalói:
- 3 tojás
- 150 g eritrit a sárgájához
- 60 g eritrit a fehérjéhez
- 150 ml olaj
- 150 ml tej
- 3/4 csomag sütőpor
- nagy csipet só
- 3 tojás
- 150 g eritrit a sárgájához
- 60 g eritrit a fehérjéhez
- 150 ml olaj
- 150 ml tej
- 3/4 csomag sütőpor
- nagy csipet só
A diós piskóta + hozzávalói:
- 20 g darált dió
- 46 g teljes kiőrlésű liszt
- 20 g darált dió
- 46 g teljes kiőrlésű liszt
A vaníliás piskóta + hozzávalói:
- 66 g teljes kiőrlésű liszt
- őrölt vanília vagy vaníliakivonat
- 66 g teljes kiőrlésű liszt
- őrölt vanília vagy vaníliakivonat
A kakaós piskóta + hozzávalói:
- 124 g teljes kiőrlésű liszt
- 8 g cukrozatlan kakaópor
- 124 g teljes kiőrlésű liszt
- 8 g cukrozatlan kakaópor
A vaníliakrém hozzávalói:
- 8 db tojássárgája
- 155 g eritrit
- 50 g étkezési keményítő
- őrölt vanília vagy vaníliakivonat
- 615 g tej
- 6 db lapzselatin
- 45 g vaj
- 225 g habtejszín hidegen
- 8 db tojássárgája
- 155 g eritrit
- 50 g étkezési keményítő
- őrölt vanília vagy vaníliakivonat
- 615 g tej
- 6 db lapzselatin
- 45 g vaj
- 225 g habtejszín hidegen
A narancsos tejcsoki ganache hozzávalói:
- 200 g tejcsokoládé
- 200 g habtejszín szobahőmérsékleten
- 4 csepp narancsolaj
- 200 g tejcsokoládé
- 200 g habtejszín szobahőmérsékleten
- 4 csepp narancsolaj
A narancsos étcsoki ganache hozzávalói a csurgatáshoz:
- 70 g étcsokoládé
- 70 g habtejszín szobahőmérsékleten
- 1 csepp narancsolaj
- 70 g étcsokoládé
- 70 g habtejszín szobahőmérsékleten
- 1 csepp narancsolaj
A csokigolyók hozzávalói:
- darált keksz vagy piskótamaradék
- darált keksz vagy piskótamaradék
◾️A háromféle piskótával kezdünk.
▪️A kisebb adag édesítővel a fehérjéből habot verünk.
▪️A tojássárgáját kihabosítjuk a többi édesítővel, majd belekeverjük az olajat, a csipet sót és a tejet.
▪️A fehérjehabot és a tojáshabot is elnegyedeljük.
▪️A diós piskótához az egyik negyed sárgájás masszába belekeverjük a darált diót és lisztet és a sütőpor negyedét, majd a fehérjehab negyedét.
▪️A vaníliás piskótához egy másik negyedbe a vanília, liszt és a sütőpor további negyede kerül, és a fehérjehab egy negyede.
▪️A kakaós piskótához a maradék két negyed sárgájához kerül a kakaópor, liszt és a sütőpor fele, majd óvatosan beleforgatva a megmaradt fél adag fehérjehab.
▪️A masszákat alul sütőpapírral leterített 18-as formákba öntjük, és kb. negyed óra alatt 180 fokos sütőben – légkeverés nélkül – készre sütjük.
▪️Tűpróbával ellenőrizzük. ▪️Mivel egyszerre ennyi valószínűleg nem fér a sütőbe, mehet két részletben.
▪️A kész piskótákat kivágjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
▪️Ha kihűlt, a kakaós piskótát félbevágjuk.
◾️A vaníliakrémet már előző nap elkészíthetjük.
◾️Ehhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel.
◾️A tejet felforraljuk, és apránként – folyamatos keverés mellett – a tojásos keverékhez öntjük.
◾️Visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett, közepes hőfokon, besűrítjük (egyet-kettőt rottyanjon!).
◾️Levesszük, hozzáadjuk a vajat és az előzetesen jéghideg vízbe áztatott, majd jól kifacsart zselatinlapokat.
◾️A vaníliakrémet a felszínén légmentesen lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön, és hagyjuk kihűlni.
◾️Végül a hideg tejszínből habot verünk, és a krémbe forgatjuk.
◾️Behűtjük.
◾️Jöhet a narancsos tejcsoki ganache.
◾️Ennek mennyisége változtatható annak függvényében, tálaláskor mennyire bőven szeretnénk meglocsolni vele a szeleteket.
◾️A tejszínt forrpontig melegítjük, és az aprított csokira öntjük.
◾️Két percet állni hagyjuk, majd elkeverjük, ha szükséges, botmixerrel rásegítünk. ◾️Narancsolajjal ízesítjük.
◾️Összeállítjuk a tortát.
▪️Egy tiszta tortakarikába belehelyezzük az egyik kakaós piskótalapot, és alaposan megcsurgatjuk narancsos csoki ganache-sal, amit el is kenünk rajta, hogy hogy jól beszívja.
▪️Rákenjük a vaníliakrém harmadát, megszórjuk aprított dióval.
▪️És itt jön el a mazsolafanatikusok ideje: aki szeretne, szórjon azt is bátran.
▪️Majd következik a vaníliás piskóta, tejcsoki ganache, vaníliakrém és dió.
▪️Újabb kakaós lappal folytatjuk, amit szintén megcsurgatunk, megkenünk a narancsos csokiöntettel.
▪️Rá a maradék vaníliakrém és dió kerül, végül a diós piskótával zárjuk a sort, amit még a ráhelyezés előtt meglocsolunk a csokiöntettel, és meglocsolt felével lefelé helyezzük a vaníliakrém tetejére.
◾️A tortát behűtjük.
◾️Amikor megdermedt a torta, elkészítjük az étcsoki ganache-t hasonló módon a fentiekhez.
◾️A tortát kiszabadítjuk a formából, és megcsurgatjuk a csokikrémmel.
◾️Elkészítjük a csokigolyókat.
▪️Ehhez a piskótamaradékot vagy a darált kekszet összegyúrjuk egy kevés csoki ganache-sal és megformázzuk, majd a torta tetejére halmozzuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése