Sajtpuffancs 🧀
A mi családunkban sajnos van cukorbeteg és gluténérzékeny is, ezért ha bármilyen ünnepen együtt vagyunk, igyekszünk olyan ételeket és desszerteket készíteni, amelyből mindannyian ehetünk.
Így esett a választásom a legutóbbi összejövetelen erre a sós sütire.
Ránézésre lehet, hogy bonyolultnak tűnik az elkészítése, de egyáltalán nem az, és a végeredményért megéri a belefektetett idő és energia!!
Eredeti recept: Kifőztük gastromagazin
Sütési hőfok: 185° majd 170°
Sütési idő: 15 perc majd 30 perc
Sütési idő: 15 perc majd 30 perc
A tészta hozzávalói:
- 150 ml víz
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 120 g barnarizs-liszt
- 3 tojás
- 50 g reszelt sajt
- 150 ml víz
- 60 g vaj
- 1 csipet só
- 120 g barnarizs-liszt
- 3 tojás
- 50 g reszelt sajt
A krém hozzávalói:
- 250 g mascarpone
- 200-300 g trappista sajt
- só
- 250 g mascarpone
- 200-300 g trappista sajt
- só
A díszítéshez:
- reszelt sajt
- reszelt sajt
◾️Lábasban a vajat, a vizet és a sót forrásig melegítjük.
◾️Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a barnarizs-lisztet és csomómentesre keverjük. ◾️Visszatesszük a tűzre, és addig kavargatjuk, amíg a tészta sercegni nem kezd.
◾️További néhány percig gyors mozdulatokkal keverjük, ezalatt összeáll.
◾️Levesszük a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk.
◾️Egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve a tésztát, amíg a tészta a tojást teljesen fel nem vette.
◾️Habzsákba töltjük, sütőpapírral bélelt tepsire 24 egyforma halmot nyomunk, és 15 percre félretesszük.
◾️A sütőlapot és a fánkokat vízzel megspricceljük, és 185 fokon 15 percig, majd 170 fokon további kb. 30 percig sütjük.
▪️Sütés közben nem szabad kinyitni a sütőt, különben a fánkok összeesnek.
◾️A sütési idő leteltekor elzárjuk a hőt és a sütő ajtaját továbbra is zárva tartva hagyjuk a fánkokat a sütőben kihűlni.
◾️A krémhez a mascarponéhoz keverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, és csillagcsöves habzsákba töltjük.
◾️A fánkok tetejét levágjuk, az üreget krémmel megtöltjük.
◾️A puffancsot reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése