Portugál vanília krémes kosárkák 🇵🇹
Pár éve Dániában voltunk és ott nagyon finom péksütit találtunk.
Ennek a süteménynek az ízvilága kísértetiesen hasonlít arra a dán vajas péksüteményre, csak az elkészítése sokkal egyszerűbb.
Rupáner konyha oldaláról származó recept, ezt alakítottam át.
Sütési hőfok: 240°
A tészta hozzávalói:
- 1 csomag Tante Fanny teljes kiőrlésű leveles tészta
- 1 csomag Tante Fanny teljes kiőrlésű leveles tészta
A krém hozzávalói:
– 300 ml tej
– 4 tojás sárgája
– 25 g 1:4 édesítőszer
– másfél evőkanál étkezési keményítő
– 2 teáskanál vanília kivonat vagy egy fél vaníliarúd magjai kikaparva
– 1 evőkanál vaj
– 1 Bio citrom héja
– 1 csipet só
– 1 csipet fahéj
– 300 ml tej
– 4 tojás sárgája
– 25 g 1:4 édesítőszer
– másfél evőkanál étkezési keményítő
– 2 teáskanál vanília kivonat vagy egy fél vaníliarúd magjai kikaparva
– 1 evőkanál vaj
– 1 Bio citrom héja
– 1 csipet só
– 1 csipet fahéj
◾️A leveles tésztát a rövidebb felénél fogva feltekerjük, majd tizenkét karikára vágjuk, melyeket egyenként kinyújtunk, körülbelül 3 mm vékonyra.
◾️A lapocskáinkkal kibéleljük a muffin formánk mélyedéseit.
◾️Egy edénybe beleöntjük a tejet, cukrot/édesítőt, csipet sót, a vaníliát és habverővel elkeverjük benne a tojások sárgáját.
◾️Ezután a keményítőt, végül pedig a vajat és a citromhéjat is beledobjuk.
◾️Elkezdjük melegíteni, miközben folyamatosan keverjük és besűrítjük.
◾️Mikor nagyjából puding állagot ér el még forrón teletöltjük vele a kosárkáinkat és 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
◾️Addig sütjük, míg majdnem fekete foltok nem lesznek a tetején.
◾️Langyosan vagy melegen, fahéjjal leheletvékonyan meghintve tálaljuk!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése