Oroszkrém torta 🎂🍰
Az oroszkrém az egyik legnépszerűbb tortafajta nálunk.
A piskóta korongok között tejszínes-rumos-mazsolás krém rejtőzik, a burkolás után pedig tejszínnel, gyümölcsökkel díszítjük.
Nálam természetesen mentes változatban találjátok meg, de garantálom, hogy ugyanolyan finom, mint a hagyományos verzió 😊.
Az eredeti recept Bebepiskóta oldaláról származik.
⏲️ Sütés: Hőlégkeverés
Hőfok: 160°
Idő: 60-65 perc
Idő: 60-65 perc
A tészta hozzávalói:
- 7 db tojás
- 101 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 44 g finomliszt
- 36 g 1:4 édesítő
- 7 db tojás
- 101 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 44 g finomliszt
- 36 g 1:4 édesítő
A krém hozzávalói:
- 40 g keményítő
- 37 g 1:4 édesítő
- 500 ml tej
- 3 tojássárgája
- rum aroma
- 400 ml habtejszín
- 120 g mazsola
- 10 g zselatin
- 60 g kandírozott narancshéj
- 40 g keményítő
- 37 g 1:4 édesítő
- 500 ml tej
- 3 tojássárgája
- rum aroma
- 400 ml habtejszín
- 120 g mazsola
- 10 g zselatin
- 60 g kandírozott narancshéj
A díszítéshez:
- 300 ml habtejszín
- 300 ml habtejszín
◾️A tojásokat habosítani kezdjük (7-8 perc). Ha már elég stabil a hab, hozzáadjuk az édesítőszert is.
◾️Beleszitáljuk a liszteket, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
◾️ 22 cm-s tortaformába simítjuk és 160°-ra előmelegített sütőben, 60-65 percet sütjük.
◾️Ha kihűlt, kivesszük a formából és 3 lapra vágjuk.
◾️A mazsolát áztassuk be a rumaromába.
◾️A krémhez a tojások sárgáját, a keményítőt és az édesítőszert a tejben csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük.
◾️A zselatint 60 g vízben megduzzasztjuk, majd mikróban visszamelegítjük (kb. fél perc alatt).
◾️A tejszínt habbá verjük és a krémhez forgatjuk.
◾️Mehet hozzá a lecsepegtett mazsola, a kandírozott narancshéj, végül pedig a zselatin is.
◾️A krémmel megtöltjük a lapokat.
◾️Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeálljon a torta.
◾️300 ml tejszínt habbá verünk, ízlés szerinti édesítőszerrel.
◾️Kb. 3 evőkanál habot félreteszünk, a maradékkal pedig bevonjuk a torta tetejét és a szélét.
◾️A félretett habból rózsákat nyomunk a torta tetejére.
◾️Beleszitáljuk a liszteket, és óvatosan a habhoz forgatjuk.
◾️ 22 cm-s tortaformába simítjuk és 160°-ra előmelegített sütőben, 60-65 percet sütjük.
◾️Ha kihűlt, kivesszük a formából és 3 lapra vágjuk.
◾️A mazsolát áztassuk be a rumaromába.
◾️A krémhez a tojások sárgáját, a keményítőt és az édesítőszert a tejben csomómentesre keverjük és sűrűre főzzük.
◾️A zselatint 60 g vízben megduzzasztjuk, majd mikróban visszamelegítjük (kb. fél perc alatt).
◾️A tejszínt habbá verjük és a krémhez forgatjuk.
◾️Mehet hozzá a lecsepegtett mazsola, a kandírozott narancshéj, végül pedig a zselatin is.
◾️A krémmel megtöltjük a lapokat.
◾️Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeálljon a torta.
◾️300 ml tejszínt habbá verünk, ízlés szerinti édesítőszerrel.
◾️Kb. 3 evőkanál habot félreteszünk, a maradékkal pedig bevonjuk a torta tetejét és a szélét.
◾️A félretett habból rózsákat nyomunk a torta tetejére.
💡Tipp: Díszíthetjük gyümölccsel, szeletelt mandulával, csoki reszelékkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése