Kovászos uborka 🥒

A nyár elengedhetetlen finomsága a kovászos uborka. 

Minden évben nagyon várom ezt az időszakot, mert nagyon-nagyon szeretem. Nálunk akár magában "nasiként" is nagyon népszerű, de természetesen egy finom fő fogás elmaradhatatlan kísérője is a nyári időszakban. 

Eredeti recept: Rupáner konyha

Hozzávalók:
- két és fél kg közepes méretű, kovászolni való uborka
– 1-2 teáskanálnyi szemes fekete bors
– 10-15 szál kapor
– 5 gerezd fokhagyma
– 16 bögre víz (4 liter)
– 4 evőkanál só
– 2 szelet szikkadt, száraz kenyér, vagy ha nem száraz, akkor pirított
+ egy kis darab géz

◾️A vizet a sóval felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni!
◾️Az uborkákat beáztatjuk negyed órára hideg vízbe majd egy dörzsis szivaccsal megtisztítjuk őket. 
◾️Az uborkák végeit levágjuk és az egyik végén négybe vágjuk úgy, hogy ne vágjuk át őket teljesen.
◾️Egy öt literes befőttes üveget alaposan elmosunk, az aljára belefektetjük a kaporszálakat majd eldöntjük oldalra az üveget és beletesszük az első sor uborkát. 
◾️Erre rátesszük a kapor másik felét és a fokhagymákat valamint a borsot. 
◾️Jöhet rá második sor uborka, és ha nem lesz tele az üveg akkor még keresztbe is tegyünk bele néhányat mert fontos, hogy nyakig legyen. 
◾️Annyi hely maradjon csak a tetején, hogy a kenyér ráférjen. 
◾️Ekkor öntsük fel a sós, langyos vízzel, majd tegyünk rá két szelet kenyeret, ami alá egy kis géz darabot teszünk, így megakadályozzuk, hogy kenyér darabkák kerüljenek az uborkára! 
◾️Most öntsünk rá még annyi sós vizet, hogy teljesen ellepje, vagyis teli legyen az üveg. ◾️Tegyünk a tetejére egy kis tányért, az üveget pedig állítsuk bele egy nagyobb tányérba, vagy tálba, mert a lé ki fog futni.
◾️Rakjuk a teraszra vagy erkélyre, olyan helyre, ahol nem éri tűző nap, hanem ahol csak módjával, de azért kap napfényt. 
◾️Ahogy fut, úgy igyekezzünk a megmaradt sós léből pótolni néhányszor a veszteséget a következő három-négy nap folyamán.
◾️Jól behűtve tároljuk és kínáljuk.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések