Fahéjas-vaníliás rúd

A karantén időszakban nagyon sokan elkészítették ezt a kelt tésztás süteményt. Nekem is megtetszett a recept és mondhatom, hogy megérte elkészíteni, mert nagyon finom. 

Én a tésztájából buktát is csináltam és az is tökéletes lett.

Sütési hőfok: 180°
Sütési idő: 12-15 perc

A tészta hozzávalói:
- 420 g teljes kiőrlésű liszt
- 180 g finomliszt
- 1 kiskanál só 
- 1 teáskanál 1:4 édesítőszer
- 300 ml langyos tej
- 60 g puha vaj
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 30 g friss élesztő

A krém hozzávalói:
- 600 ml tej
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 2 teáskanál 1:4 édesítőszer
- 2 csomag Dr. Oetker zero vanillin cukor
- 50 g vaj

A tetejére: 
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 teáskanál 1:4 édesítőszer
- 1 evőkanál fahéj 
- 1 csomag Dr. Oetker zero vanillin cukor

◾️A langyos tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt. 
◾️Ha kész, a tészta hozzávalóival kidagasztjuk, és meleg helyen 45 – 50 percig kelesztjük. 
◾️A tejből, a cukorból/édesítőből, a vaníliás cukorból sűrű pudingot készítünk, és még melegen belekeverjük a vajat, majd jól kihűtjük. 
◾️A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, elfelezzük és hat-hat egyenlő részre osztjuk. 
◾️A darabokat gombócformára igazítjuk, majd egyesével hosszú csíkot nyújtunk belőlük. 
◾️Az egyik végén az egyharmad részét derelyevágóval vagy késsel ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a másik végétől kezdve feltekerjük. 
◾️A tésztákat sütőpapíros tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk, és még rövid ideig pihentetjük. (10 – 15 perc elég).
◾️Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
◾️A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük készre.
◾️Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat. 
◾️5 – 6 evőkanál kristálycukrot/édesítőt keverjünk ki egy csapott evőkanál fahéjjal. 
◾️A kifliket, amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros/édesítős fahéjban vagy megszórjuk.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések