Citromos pite 🍋🥧

Gondolom észrevettétek már, hogy nálunk gyakori alapanyag a citrom 😄. Most egy Bebe receptet alakítottam át, hogy a mi életmódunkba is beleférjen. Nagyon finom savanykás, ugyanakkor a hab miatt mégis édes desszert. 

Féltem tőle, hogy a tojásfehérje mennyire fog jól működni az édesítővel, de szuperül sikerültek a habcsókok. 

Próbáljátok ki, ha szeretitek a citromos sütiket.

Eredeti recept: BebePiskóta 

⏲️Sütés: Alsó-felső sütés

Hőfok: 180° majd 110°
Idő: 40 perc

A tészta hozzávalói:
- 175 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 75 g finomliszt
- 100 g vaj
- 25 g 1:4 édesítő
- 1 tojás

A krém hozzávalói:
- 100 ml citromlé
- 2 Bio citrom reszelt héja
- 25 g 1:4 édesítő
- 5 tojássárgája
- 50 g vaj
- 50 g keményítő
- 250 ml tej

A hab hozzávalói:
- 3 tojásfehérje
- 37 g 1:4 édesítő
- 40 g víz

◾️Az összes hozzávalót egy tálban morzsoljuk el majd gyúrjunk belőle tésztát. 
◾️Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe 30 percre. 
◾️Ha eljárt az idő nyújtsuk ki és helyezzük egy piteformába és szurkáljuk meg villával. 
◾️Egy a piteformától nagyobb sütőpapírt vágjunk le, vágjuk be a széleit, hogy könnyebben illeszkedjen a formába, tegyük a pitetésztára és nehezékként tegyünk bele kb. 1 kg babot vagy lencsét. 
◾️180°-on 15 percig süssük, majd vegyük le róla a babot. 
◾️Az alja még picit világos ezért még 10 percre visszatesszük a sütőbe. 
◾️A citromlét, az édesítőt, a keményítőt és a tojások sárgáját kikeverjük. 
◾️Hozzáadjuk a citromhéjat és a tejet. 
◾️Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve puding sűrűségűre főzzük. 
◾️Még forrón adjuk hozzá a vajat. 
◾️A krémet ráöntjük a pite alapra. 
◾️Az édesítőből és a vízből szirupot főzünk. 
◾️Közben elkezdjük verni a tojások fehérjét, és ha a szirup elérte a 120°-ot hozzácsurgatjuk. 
◾️Kb. 5 percet keverjük még. 
◾️Ha nincs kedvetek hőmérőzni, simán verjétek fel a fehérjét az édesítővel. 
◾️Ezután a krémre simítjuk a krémet vagy habzsákból rányomjuk.
◾️Mehet vissza a sütőbe 110°- ra 15 percre és készen is van.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések