Bomboloni/Töltött fánk 🍩🍩

Itt a farsang 🎭 áll a bál és itt a fánk szezon is 😊. Ha szeretnéd egy kicsit feldobni a hagyományos farsangi szalagos fánkot, itt a remek lehetőség.

Eredeti recept: Sugarfree Dots 

A tészta hozzávalói:
- 120 ml tej
- 1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő)
- 12 g friss élesztő
- 190 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 60 g finomliszt
- 15 g búzasikér
- 1 csipet só
- 15 g 1:4 erősségű édesítőszer
- 1 tojás
- 50 g vaj

A krém hozzávalói:
- 55 g cukormentes csokoládés mogyorókrém 
- 75 g mascarpone
- ½ teáskanál 1:4 erősségű édesítőszer

A hempergetéshez:
- 35 g eritrit
- ¼ teáskanál őrölt vanília

◾️A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. ◾️Félretesszük pár percre, hogy felfusson.
◾️A többi hozzávalót a vaj kivételével egy dagasztógép üstjébe tesszük és elkeverjük. ◾️Hozzáadjuk az élesztős tejet és nagyjából összedolgozzuk a tésztát.
◾️Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és 5-10 perc alatt puha, ragacsos, szép fényes tésztát dagasztunk belőle. 
◾️Letakarva, meleg, huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük kiolajozott tálban.
◾️Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát (kb. 1-1,5 cm-esre), és egy 6 cm átmérőjű fánk- vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
◾️Letakarva további 30 percig pihentetjük.
◾️Bő, forró olajban kisütjük a fánkok mindkét oldalát. 
◾️Akkor jó, ha szép aranybarnák lesznek.  
◾️Alaposan lecsöpögtetjük őket és papírtörlőre szedjük. 
◾️Ügyeljünk arra, hogy ne pakoljuk őket egymásra, mert benyomódnak.
◾️A töltelék hozzávalóit kikeverjük és 10 percre hűtőbe tesszük.
◾️Ha kissé kihűltek a fánkok, akkor a vaníliával elkevert eritritben meghempergetjük őket, majd szépen sorba rendezzük őket.
◾️Habzsákba kanalazzuk a tölteléket, a fánkokat egy hurkapálcával az oldalukon megszúrjuk, kitágítjuk, majd a habzsákból a fánkok közepébe nyomunk a krémből.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések